Познато који филмови ће бити приказани на Канском фестивалу

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- На овогодишњем Канском фестивалу врло вјероватно биће приказани нови филмови Жака Одијара, Кирила Сребреникова, Алија Абазија, Паола Сорентина, Дејвида Кроненберга, Јоргоса Лантимоса, а помиње се могућност да се на Фестивалу појави Френсис Форд Копола са најновијим филмом "Мегаполис".

Списак учесника главног и пропратних програма биће објављен 4. априла, а сам Фестивал ће бити одржан од 14. до 25. маја, пише "Варајети".

"ЗЛАТНА ПАЛМА" ОД 1955. ГОДИНЕ

Награда "Златна палма" уведена је 1955. године, а друга по значају је Гран-при фестивала.

Једна од највећих афера догодила се током политичких превирања 1968. године, када је Фестивал обустављен јер су неки режисери, попут Милоша Формана и Карлоса Сауре, повукли своје филмове из конкуренције.

Тада је редитељ Луј Мал, заједно са групом режисера, заузео велику салу и прекинуо пројекције у знак солидарности са штрајком ученика и радника који су се одржавали широм Француске.

Током седамдесетих година прошлог вијека, важне промјене догодиле су се на Фестивалу - основана је посеба комисија за избор француских филмова, а друга за селекцију страних филмова.

ЖАКОБ РЕФОРМИСАО ФЕСТИВАЛ

Жил Жакоб је 1978. преузео позицију предсједника и увео награду "Камера д`Ор" као и секцију "Посебан поглед".

До тада су жири састављали филмски академици, а Жакоб је почео да уводи личности и професионалце из филмске индустрије.

РЕКОРД "ПАНОВОГ ЛАВИРИНТА"

Рекорд по питању пријема код публике за сада држи "Панов лавиринт", остварење режисера Гиљерма дел Тора. То је модерна бајка о Офелији, дјевојчици која пролази кроз искушења у магичном лавиринту у вријеме Франкове диктатуре у Шпанији.

На Канском фестивалу 2006. године публика је наградила овај филм громогласним аплаузом који је трајао 22 минута.

ДВА СРПСКА ЛАУРЕАТА

До сада, од српских аутора, у Кану су награђивани Александар Петровић и Емир Кустурица.

Петровић је добио Гран-при фестивала за "Скупљаче перја". Тада није додијељена "Златна палма", па је то била навјећа награда.

Кустурица је два пута добио "Златну палму", и то за "Оца на службеном путу" и "Андергрануд", док је за "Дом за вјешање" добио награду за режију.

МРАЧНА СТРАНА МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Док свјетске звијезде уживају под свјетлима рефлектора једног од најгламурознијих догађаја на свијету, иза тих кадрова крије се мрачна страна Канског фестивала.

Медији подсјећају да тада цвјета елитна проституција, и то на јахтама усидреним на Медитеранском мору. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана