Поставка у Архиву РС: Посвета сакралној архитектури Бањалучке епархије

И. Б.
Поставка у Архиву РС: Посвета сакралној архитектури Бањалучке епархије

БАЊАЛУКА - Изложба “Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека” биће отворена сутра у изложбеном холу Архива Републике Српске у 19 часова. Поставку је приредио Архив РС у сарадњи са Удружењем архивских радника РС, а поводом “Ноћи музеја”, која се обиљежава 18. маја, а попраћена је истоименом фотомонографијом.

- Аутори изложбе и пратеће фотомонографије су Славољуб Лукић, Бојан Вујиновић и Марко Јанковић. Изложба је подијељена на четири цјелине: “Црквене прилике на подручју садашње Бањалучке епархије од апостолског доба до Берлинског конгреса 1878. године”, “Базилике на простору садашње Бањалучке епархије”, “Активни манастири” и “Угашени манастири - манастиришта и црквишта” - навели су из Архива РС.

У уводном дијелу изложбе представљене су црквене прилике од апостолског доба до Берлинског конгреса 1878. године, са подручја Бањалучке епархије, али и са простора Босанске Крајине, којој су претходиле средњовјековне административне цјелине Доњи Краји и Јајачка бановина.

- Бањалучка епархија данас има шест манастира и то Гомионицу, Крупу на Врбасу, Моштаницу, Липље, Ступље и Осовицу. Сваком је посвећено једно потпоглавље у изложби. Поред историјата записане су и занимљивости и народна предања која се вежу за ове манастире - објаснили су из Архива РС и додали да су у посљедњем поглављу поставке приказана манастиришта и црквишта која у српској историографији до сада нису имала запажено мјесто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана