Порука са oнлајн часа Школе креативног писања у Градишкој: Иво Андрић своје најбоље романе написао у окупираном Београду

А. Г.
Порука са oнлајн часа Школе креативног писања у Градишкој: Иво Андрић своје најбоље романе написао у окупираном Београду

ГРАДИШКА - Културни центар Градишка јуче је путем своје "Фејсбук" странице покренуо Школу креативног писања, која ће бити одржавана сваког понедјељка од 10 часова, а ментор је професор бањалучког Филолошког факултета Душко Певуља.

- Најједноставнија и најтачнија дефиниција књижевности јесте да је она "умјетност ријечи". Шта значи та једноставна дефиниција, коју научимо веома рано у своме школовању? О томе ћемо писати током ове наше школе. То је истовремено и тешко и једноставно питање. Да би ријечи биле овјековјечене, да не би биле заборављене, да би превазишле своје вријеме, писци им дају отпорну снагу умјетности - поручио је Душко Певуља.

Истински вриједна дјела, додаје, не застаријевају и непрестано привлаче занимање читалаца.

- То значи: књижевност је увијек свједочанство о свом времену, али и о свим временима, о питањима и проблемима која су вјечна - казао је Певуља.

Од полазника Школе креативног писања очекује да на задату тему, а о којој се говори на све стране, пошаст која је захватила читав свијет, оставе искључиво лично свједочанство и утиске.

- Запамтите: нека од највећих књижевних дјела настала су у тешким историјским околностима, чак знатно тежим од ових наших. Само један примјер: Иво Андрић је своја три најбоља романа ("На Дрини ћуприја", "Травничка хроника" и "Госпођица") написао у окупираном Београду за вријеме Другог свјетског рата. Желим вам да научите оно што до сада нисте знали, да радите и будете вриједни, да сви на крају будемо првонаграђени - каже Певуља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана