Појење све популарнија

Цвија Мркоњић
Појење све популарнија

Источно Сарајево - Млади умјетници се посљедњих година све чешће одлучују да упишу Одсјек за црквену музику и појање на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Потврдио је ово шеф Одсјека Раде Радовић, који је истакао да је ово једини смјер оваквог типа на простору Републике Српске, али и Србије.

- Влада велико интересовање младих умјетника, како из Српске, тако и из Србије, за духовну музику - казао је Радовић и додао да смјер за црквену музику и појање тренутно похађају 22 студента.

Према његовим ријечима, за црквену музику и појање се интересује широк спектар различитих људи. Ова врста умјетности је код нас и најприсутнија, не само када је у питању црквена дјелатност, него уопште у друштву. 

- Када је у питању развијање озбиљне музике код нас, велики композитори су се првобитно бавили црквеном музиком, па онда осталим жанровима - навео је Радовић.

На овом смјеру су, осим општих музичких предмета, заступљени и музички предмети који су искључиво у вези са црквеном музиком, те богословски предмети.

- Имамо пет богословских предмета чија је матичност на Богословском факултету у Фочи. Једноставно речено, имамо три групе предмета које дају могућност да се формира један овакав образовни профил, односно профил црквеног музичара - рекао је Радовић.

Одсјек за црквену музику и појање почео је са радом академске  1998/1999. године, а основни студиј траје осам семестара, након чега студент стиче звање дипломираног црквеног музичара.

Циљ Одсјека је оспособљавање студената за учествовање у богослужењима и академско представљање православне духовне музике на концертној сцени.

Планирана је и могућност наставка школовања студената Одсјека за црквену музику и појање на постдипломским студијама.

Камерни хор

На Одсјеку за црквену музику и појање основан је Камерни хор, за чијег диригента је изабран професор Раде Радовић. У рад хора су укључени и студенти са других одсјека, а осим бројних наступа, хор је добио и значајне награде и признања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана