Почињу Дучићеве вечери поезије

Srna
Почињу Дучићеве вечери поезије

ТРЕБИЊЕ - Манифестација "Дучићеве вечери поезије", која се традиционално организује у част великог српског пјесника Јована Дучића, почеће данас у Требињу и трајаће до недјеље, 3. новембра, најављено је из Градске управе.

Овогодишњу манифестацију отвориће програм "Пјесници међу основцима" у оквиру којег ће пјесници Дејан Алексић, Бранко Стевановић и Моша Одаловић од 10.30 часова бити у посјети требињским основним школама у којима ће бити приређен поетски час.

Пјесници-учесници "Дучићевих вечери" ће се од 17 часова дружити и са требињским гимназијалцима, док је за 19 часова у Музеју Херцеговине заказана промоција монографије "Дучићев вијенац", коју су приредили Радослав Милошевић и Милован Росић.

Програм ће бити настављен у суботу, 2. новембра, у 11 часова када ће бити положено цвијеће на споменике Јовану Дучићу и Његошу, уз пригодан рецитал на Тргу пјесника.

У Музеју Херцеговине у 18.30 часова биће отворена изложба слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић под називом "Прича у сликама".

Централни програм манифестације - свечана академија заказана је за 20 часова у Културном центру у Требињу, када ће Дучићева награда за 2019. годину бити уручена пјеснику Милану Ненадићу.

Трећег дана манифестације, у недјељу, 3. новембра, на Херцеговачкој Грачаници, гдје је и гробно мјесто Јована Дучића, биће служена литургија и помен великом пјеснику.

Манифестација "Дучићеве вечери поезије" завршавају пјесничком вечери, која ће од 19 часова бити одржана у Културном центру.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Требиње.

 

Свјетионик у књижевности 

Јован Дучић, српски пјесник и дипломата, један је од водећих представника српскога модернизма и један од највећих мајстора форме у српској поезији.

У родном Требињу завршио је основну школу, а нижу гимназију у Мостару. Године 1892. дипломирао је на учитељској школи у Сомбору.

Предавао је у неколико мјеста у БиХ. Године 1896. покреће књижевни часопис “Зора” у Мостару, гдје је 1901. године објавио прву, још почетничку збирку пјесама. Школовање је наставио у Женеви и Паризу, гдје је 1906. године завршио Правни факултет. Његова поезија представља прави свјетионик у српској књижевности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана