Почела смотра писане ријечи

Александра Маџар
Почела смотра писане ријечи

Бањалука - Сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме у организацији "Гласа Српске" отворен је вечерас у бањалучкој дворани "Борик" бесједом књижевника Миленка Стојичића.

Стојичић је, отварајући сајам, говорио како је у парку "Петар Кочић" од 1932. године сваки дан сајам једне књиге, којом су Кочића "частили" кипари Аугустинчић и Радауш.

- Кочић се држи за безимену књигу, да му се не заманта у олимпијским висинама. Ми руке пружамо књизи, јер нам се манта од живота! Позлата времена пала је по Кочићевој књизи, која је уздахом "одшкринула" корице, сљубљене дланове. "Милијун" читача крсти је милијуном наслова, и чита у њој оно што би вољели читати - поручио је књижевник.

На сајму ће, како је рекао, трагати за сирочетом, најтужнијом књигом неразашивених листова, која на кожи корица нема ниједног младежа, отиска јагодице читаочевог кажипрста.

- Сајам отварају корице књига, латице ружа! Дајте се књизи - неће вас оставити саме!... Просуо сам све ријечи из уста! Нека сад књиге уздахну, осмијехну се од корица до корица и проспу бисерје ријечи. Близу је вријеме када ће књига отворити сајам читалаца и прозвати нас по имену - истакао је он.

Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, обраћајући се многобројним заљубљеницима у писану ријеч и представницима јавног и културног живота РС на отварању сајма, истакао је да је књига успјела да одоли модерном времену, када млади омиљене стихове и цитате читају на интернету.

- Ево већ 19. пут се налазимо на Сајму књиге у Бањалуци. Надам се да ће послије овог сајма многи посјетиоци проширити своје кућне библиотеке и да ће бити богатији као читаоци за нова искуства и нова сазнања - рекао је Радојичић.

Овогодишњи мото сајма је "Књига је јединствена, преносива магија...", а издавачи су најавили да ће ту поруку послати тако што ће бројним снижењима и акцијама књигу учинити приступачном свима.

Поред домаћих, на сајам су стигли и издавачи из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске и Бјелорусије, а посебну пажњу посветили су креативности како би привукли посјетиоце. На штандовима ће се наћи и најновији наслови, али и класици великана свјетске књижевности.

Сајам, који је отворен до 22. септембра, обиловаће пратећим програмима у оквиру којих ће бити организоване промоције нових дјела и дружење са књижевницима. Цијена улаза је симболична - једна марка, а отворен је сваки дан од 10 до 20 часова. И ове године биће додијељене сајамске награде, а лауреате ће изабрати жири у којем су Мирко Вуковић, Данијел Дојчиновић и Сања Мацура. Радио Републике Српске сутра ће од 13 до 14 часова са штанда "Гласа Српске" уживо емитовати емисију о Сајму књиге у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана