Отворена изложба "Вечити траг"

GS
Foto: Srna

ПРИЈЕДОР - У Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору вечерас је отворена изложба слика и скулптура "Вечити траг" једног од најзначајнијих српских и европских сликара савременог доба Милоша Шобајића.

Директор Галерије Борис Еремић изјавио је да је Шобајић један од најважнијих умјетника који је излагао у овој установи.

"Ми смо поносни због тога и надам се да ће, не само наши суграђани, већ и грађани широм Републике Српске, БиХ и региона доћи да посјете ову изложбу", рекао је Еремић новинарима.

Он је додао да је Шобајић чувени европски сликар и да су о његовим изложбама "брујали" Париз, Њујорк, Лондон, Токио.

"Сигуран сам да ће о овој енергији вечерас да ће и Приједор препознати ко је Милош Шобајић", рекао је Еремић.

Историчар умјетности из Београда Здравко Вучинић рекао је да је Шобајић у свом раду био разноврстан и да је доста експериметисао, али да је у основи његове умјетности увијек човјек разапет у експресији.

"Шобајић је велики уметник, ја сам њега пратио од почетка, он је кренуо мало бојажљиво, снисходљиво, али се развио таквом брзином да је то невероватно и доспео до једног највишег могућег постигнућа што се тиче сликарства", рекао је Вучинић.

Он је одао признање приједорској галерији која је, како је навео, смогла снаге и осјтила Шобајићеву величину и прихватила ову изложбу која ће бити на добробит културе Приједора.

Изложбу је отворила супруга Милоша Шобајића Маја Т. Искјердо, која је истакла да изложба носи и емотивну ноту јер је Шобајић боравио у Приједору деведесетих година приликом посјете умјетнику Радовану Крагуљу, који је био његов пријатељ.

"Све слике које су изложене су оне које је Милош поклонио пријатељима и које смо искупили и организовали ову изложбу и на некин начин испунили Милошеву идеју да излаже у Приједору", рекла је Искјердо.

Члан Умјетничког савјета Галерије "Сретен Стојановић" академик Миливоје Унковић изјавио је да је у Приједору вечерас празник.

"Вечерас је Милош Шобајић међу нама, један од великана савременог српског сликарства, човјек који припада париском кругу. Изложба је биографског карактера по драматургији слика, по пиктуралности и свим ликовним елементима и одражава његову животну и људску филозофију", рекао је Унковић, преноси Срна.

Милош Шобајић рођен је 1944. године на Папуку, а регистрован 1945. у Београду. Преминуо 2021. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана Србије у Београду.

Ликовну академију завршио је 1970. у Београду. Од 1972. године живио је и радио у Паризу. Имао је више од 80 самосталних изложби и учествовао на више 420 групних изложби. Његова дјела налазе се у близу 40 музеја у свијету.

О дјелу Милоша Шобајића објављено је пет монографија, у Паризу, Београду и Лондону, за које су уводне текстове написали Ален Жуфруа, нобеловац Петер Хандке, Едвард Луси Смит и други значајни аутори.

Самосталне изложбе организовале су му престижне институције, музеји и галерије, од Париза, Рима и Брисела, до Кине, Америке и Русије.

Изложба ће у Приједору бити отворена до 10. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана