Отворена изложба скулптура академског вајара Сеада Екмечића у Брчком: Фонтана "Младост" добила "стално мјесто боравка"

Срна
Отворена изложба скулптура академског вајара Сеада Екмечића у Брчком: Фонтана "Младост" добила "стално мјесто боравка"

БРЧКО - Изложба скулптура и цртежа академског вајара Сеада Екмечића отворена је данас у Умјетничкој галерији у Брчком гдје ће је посјетиоци моћи да погледају у наредних 15 дана.

Кустос Умјетничке галерије Соња Ђуровић рекла је новинарима да је изложба организована поводом премијештања фонтане "Младости", заштитног знака Брчког, чији је аутор Екмечић.

Предсједник Легата Екмечић у Брчком Села Тецилазић истакла је да је једно мало умјетничко дјело покренуло све грађане Брчког да подрже иницијативу Брчака Алосмана Ахметовића о премијештању фонтане, коју је покренуо прије 15 година.

- То је побједа града и грађанске опције над политикама, потреба људи за оним изгубљеним вриједностима које су у овом рату страдале, а то су вриједности љепоте, суживота и нечега што није политичка порука - рекла је Тецилазићева.

Фонтану младости академски вајар из Брчког Сеад Екмечић направио је 1963. године, а симболизује повезаност човјека и ријеке, односно Брчака са Савом.

Фонтана је више пута премијештана са централног мјеста на Тргу младих, да би коначно, ове године, била постављена на своју сталну локацију у непосредној близини Умјетничке галерије на том тргу.

Да се фонатана налази на садашњој локацији и да буде окренута према ријеци Сави била је и жеља њеног аутора Сеада Екмечића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана