Отворена изложба посвећена Ђузи Стојиљковићу

Срна
Отворена изложба посвећена Ђузи Стојиљковићу

Бањалука - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Народном позоришту Републике Српске изложбу посвећену доајену српског глумишта Властимиру Ђузи Стојиљковићу, којом је најављено отварање 88. сезоне Народног позоришта.

Ђаковићева је навела да је ово још једна врста сарадње Народног позоришта Српске и Музеја позоришне умјетности Србије уприличену поводом отварања нове позоришне сезоне.


"Сигурна сам да ће и ова сезона бити успјешна, а и ова изложба, која симболизује успјешну сарадњу Српске и Србије и проимовише комуникацију између различитих умјетничких израза", навела је Ђаковићева.

Према њеним рјечима, изложба посвећена Властимиру Ђузи Стојиљковићу само је један од начина како се може одати почаст том великом глумцу, који је иза себе оставио бројне велике улоге, којима је удахнуо живот и показао публици зашто се позориште воли, а колегама начин на који се позориште живи.

Аутор изложбе, Биљана Остојић из Музеја позоришне умјетности Србије рекла је да изложба фотографија обухвата цјелокупни Ђузин стваралачки циклус, од почетака бављења глумом, до његових посљедњих улога на филму и у позоришту.

Она је додала да је ријеч о једном свестраном умјетнику, жанровски разновсрном, који је имао 69 година каријере – позоришних и фимлских улога, играо у првом ситкому "Позориште у кући", водио радио емисију "Забавник", која је трајала 12 година, са богатом каријером иза које се крио један огроман рад.

Организатори ове изложбе су Народно позориште Српске и Музеј позоришне умјетности Србије.

Властимир Ђуза Стојиљковић /1929-2015/ играо је бројне улоге у позоришту и на филму, посуђивао глас многим јунацима цртаних филмова, добитник је многих награда, а највећи дио своје каријере провео је у Београдском драмском позоришту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана