Отворена изложба бијенала радова на папиру

Срна
Отворена изложба бијенала радова на папиру

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба Четвртог међународног бијенала радова на папиру “Приједор 2022” на којој је изложено 137 радова 89 аутора из 17 држава са свих континената.

Организатор Бијенала је Музеј Козаре чији је директор Зоран Радоњић, отварајући изложбу, појаснио да је конкурс био расписан почетком године и трајао три мјесеца.

Он је истакао да је вечерас изложен дио од укупно 352 пристигла рада на конкурс на који се пријавило 200 аутора из 21 државе у три изложбене категорије: цртежи-графика, сликарство и интермедија.

Радоњић је нагласио да су по пропозицијама конкурса право учешћа имали сви пунољетни ликовни ствараоци који су достављали радове рађене искључиво на папиру и максимално на формату А4, а настали су у посљедње двије године.

“Ова манифестација је, по ријечима умјетника из региона и шире, једна од најпрестижнијих и сама чињеница да је једино бијенале у Републици Српској и једино бијенале ове врсте у БиХ већ говори о његовом значају и потреби да живи и траје”, нагласио је Радоњић и додао да је умјетничка збирка ове установе сада још богатија јер су многи аутори поклањали своје радове.

На избору радова за ову изложбу и додјели награда радио је међународни жири који су чинили ликовни умјетници Сара Марија Шиклуна са Малте, Саво Пековић из Србије и Руди Бенедик из Аустрије .

Бенедик је рекао да је као члан жирија био веома изненађен виским квалитетом радова и вјерује да је ове године био најбољи избор до сада.

Награђени аутори су Зорана Милићевић из Србије са радом “Чујем бура је” и Жељка Момиров из БиХ са радом “Углови мојих улица ХХХ”, Оливера Шипка Баста из БиХ са радом “Мир”, Нада Арнаут из БиХ са радом “Лебдимо на најчуднији могући начин” и Лука Попич из Словеније са радом “Прољеће долази”.

Добитник награде у категорији сликарства Цветка Хојник из Словеније, која је награђена за рад “Тамна страна”, истакла је да је она сликар која црта само црно.

“Црна боја даје више могућности јер се ради о различитим нијансама и кад колажираш и бојиш онда су то опет друге нијансе”, рекла је Хојникова и додала да је поносна што има доста радова из Словеније.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић изјавио је да је ова изложба доказ да вриједни људи у музеју раде одличан посао.

“Подржаћемо све културне активности у нашем граду, а жПриједорско љето културеж слободно могу рећи да оправдава сва очекивања грађана и да неће бити само љето, него и година културе”, рекао је Ковачевић.

Он је позвао све раднике у култури да буду агресивнији у тражењу подршке од Градске управе, јер ако они културу не врате на мјесто које јој припада, политика неће сигурно.

Вечерашња изложба је посвећена недавно преминулом академском сликару Радовану Крагуљу, познатом европском и свјетском умјетнику који је од самог почетка био дио тима и један од најзаслужнијих људи да бијенале уопште започне.

Изложба Четвртог бијенала радова на папиру, које су финансијски подржали град Приједор и Министарство просвјете и културе, ће у Музеју Козаре бити отворена до 23. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана