Откупљено 39 дјела у укупној вриједности од 100.000 КМ

СРНА
Откупљено 39 дјела у укупној вриједности од 100.000 КМ

БАЊАЛУКА - За 12 установа културе у Републици Српској откупљено је 39 ликовних дјела од 34 аутора укупне вриједности 100.000 КМ, резултати су јавног конкурса за откуп дјела ликовне умјетности за ову годину које је објавило Министарство просвјете и културе Српске.

Објављени су и резултати јавног конкурса за откуп књига у Републици Српској у 2022. години према којима је откупљено укупно 11 публикација од четири издавача.

Министарство је све публикације откупило у 43 примјерка за потребе свих народних библиотека у Републици Српској, у укупној вриједности од 9.137 КМ. Из Министарства подсјећају да је конкурс за откуп дјела ликовне умјетности дефинисан као један од закључака конференције "Изазови савремене визуелне сцене" коју је организовало ово министарство 2021. године.

Право да се пријаве на конкурс за откуп дјела ликовне умјетности имале су установе културе чији је оснивач локална заједница, а било је пријављено 16 установа са укупно 122 дјела предложена за откуп.

Установе су у своје откупне приједлоге уврстиле дјела афирмисаних и значајних визуелних умјетника из Републике Српске, али и дјела умјетника млађе и средње генерације.

Циљ конкурса био је подстицање развоја визуелних умјетности путем осавремењавања умјетничких збирки колекција, јачања капацитета установа кулутре, подршка савременим визуелним умјетницима и развијање визуелне културе, те да помогне и укаже на важност формирања колекција визуелне умјетности у установама културе различитог карактера, наводи се у саопштењу.

Стручну процјену и вредновање пријављених приједлога за откуп књига вршила је трочлана Комисија за вредновање пројеката из области издавачке дјелатности и откупа књига, именована рјешењем министра просвјете и културе.

У обзир су се узеле књиге од значаја за културу и умјетност Републике Српске из категорија домаћа књижевност проза, поезија, есеји, драма, критика, књиге за дјецу, преведена књижевност проза, поезија, есеји, драма, критика објављена од стране издавача из Републике Српске, те публикације из области умјетности које представљају наше културно насљеђе и савремену културу и умјетност, наводи се из Министарства.

Резултати јавних конкурса за откуп ликовних дјела и откуп књига доступни су на порталу Владе Републике Српске - на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске /култура – актуелности/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана