Одржана свечана академија у част Филипу Вишњићу

Срна
Одржана свечана академија у част Филипу Вишњићу

Бијељина - Свечана академија посвећена великану српског епског стваралаштва Филипу Вишњићу одржана је вечерас у Бијељини у оквиру традиционалне манифестације "Вишњићеви дани".

У културно-умјетничком програму учествовали су мали и велики хор "Србадија", глумци и пјесници из Републике Српске и Србије, народни пјевачи уз гусле, а књижевница са Косова и Метохије Валентина Питулић бесједила је о животу и дјелу Филипа Вишњића.


"Велика је и изузетна личност српске народне књижевности Филип Вишњић који је свој рад посветио борби за слободу српског народа. Пјевао уз гусле, говорио и на извјестан начин предсказивао будуће догађаје, опомињао", рекла је Питулићева.

Митар Новаковић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Бијељина које је и организатор манифестације, рекао је да је ово вече, кроз стихове и бесједе глумаца, пјесника и ученика, на посебан начин представило и дочарало лик Филипа Вишњића, али и вријеме у којем је живио.

Ове године навршава се 250 година од рођења великог српског пјесника, те ће програм бити богатији и садржајнији, а манифестација трајати два дана дуже од досадашњих.

Сутра, другог дана манифестације, у Народној библиотеци "Филип Вишњић" биће организовани 8. Сусрети младих пјесника "На Филиповим стазама", а на Педагошком факултету биће представљена књига "Вукови пјевачи из БиХ", Љубомира Зуковића и Јелине Ђурковић.

Трећи дан, посвећен српском Хомеру, резервисан је за такмичење рецитатора и бесједника ученика и студената.

У оквиру програмских садржаја манифестације, ученици Основне школе "Петар Кочић" одржаће поетски час у Међашима, гдје је Вишњић проживио велики дио живота.

Ученици и наставници Музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац" и Академије умјетности "Слобомир П Универзитета" одржаће концерт у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске.

Савез слијепих и слабовидих ће у Народној библиотеци "Филип Вишњић" организовати културно-умјетнички програм, а бијељинска књижевница Љиљана Лукић представиће роман "У небо загледан".

За уторак, 7. новембар, заказани су промоција часописа за књижевност, науку и културу "Српска вила" и отварање изложбе о фотографском занату у Музеју Семберије.

Фолклорном и гусларском вечери у Центру за културу и спуштањем заставе у сриједу, 8. новембра, биће завршени овогодишњи "Вишњићеви дани", чији су покровитељи Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана