Одржана комеморација глумцу Марку Живићу

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Комеморација поводом смрти глумца Марка Живићу (1972-2021) одржана је данас у његовом матичном Београдском драмском позоришту (БДП), у присуству чланова породице, бројних колега, новинара и поштовалаца.

На Великој сцени БДП-а "Оливера и Раде Марковић", након приказивања бројних одломака Живићевих улога на телевизиији у у позоришту, први се обратио глумац Милош Биковић који је рекао да ће глумца памтити по осмјеху и шарму које је носио "са собом као штит, како заштитни знак". Биковић је у част преминулог колеге изговорио дирљиви акростих: "Ти си знао мрак се може најурити клоновским носем црвеним, а права се аждаја може убити мачем дрвеним.

Ријечју, шалом, причом репликом, па и митом, као оружјем може се земља бранити реквизитом..." Видно потресен глумац Слободан Бода Нинковић је рекао да је за њега Живић био као "маслачак, нежан, крхак, гиздав...", а стојећи на даскама БДП-а присјетио се представе "Анђели чувари" коју су радили заједно. "Последња сцена где он шаље Андрију и Ању у спас, а себе жртвује, потпуно говори о томе да ту није било много глуме. То је био Маркић.

Марко није био овакав договор. Требало је ускоро ти мене да испратиш у пензију, а ја сад тебе овако пратим....Нека ти је лака земља, Марко", поручио је Нинковић. Колега Андрија Кузмановић истакао је да је Живић био "велика беба, очи које се нису променуле вероватно од како је изашао из породилишта", а да је као глумац волео да своје улоге посвети колегама који су нас напустили, "а сада је отишсао код тих људи". "Нисам имао никада дилему да ли је мој прави пријатељ или није, али мислим да сам се много пута ненамерно огрешио о њега. И мислим да су га многи оставили по страни.

Схватио сам, од када га нема, шта је био мени, свима нама, целом граду... Хвала ти на свему, праштај, љуби брат", рекао је Кузмановић. У свом обраћању, глумац Иван Томић је рекао да је Живић "био игра", што је "пресудни квалитет за глумца, професију којој се до краја давао". "Неке ствари радимо последњи пут да и не знамо. Како написати да више никад нећемо одиграти ''Енглезе''? Да ћу очекивати како цћеш вечерас извести свој монолог? Даћеш све од себе то знам, зато што си професионалац и биће другачије од прошли пут, зато што си глумац", рекао је Томић. Осмех, шарм, посвећеност, лудачка радна енергија, безрезервно давање, беспоштенодни осмех, непресушни дух, "Ђуза наше класе", најдуховитији наш друг, осмех који лечи, изрази су којима је Живића описала колегиница са класе, потресена глумица Милица Зарић.

Пријатељ, директор Крушевачког позоришта Бранислав Недић рекао је да се посљедњих година Живић све чешће враћао у родни Крушевац, и да је неправда што се више неће "шетати својом Багдалом, причати о позоришту, смејати са пријатељима и колегама". "Неправда је Маре сто више нећеш бити са свима нама. Верујем да ће неправда бити исправљена на другој страни, где те чекају многе колеге и родитељи", рекао је Недић.

Директор БДП-а Југ Радивојевић рекао је да не памти "овакву тишину у БДП", и да то "најбоље говори шта мислимо и осећамо према нашем Марку". Радивојевић је открио да му је Живић неколико дана након што је примљен у болницу јавио "да ће бити добро", пославши поруку: "Кажи Белом (Драгану Бјелогрлићу) да ћу се вратити да одиграм ''Лет изнад кукавичјег гнезда''.

Добри моји љубим вас". Радивојевић је рекао да је у глумчев ковчег положен костим из представе "Лет изнад кукавчијег гнезда", коју је последњи пут одиграо у августу на Брионима "у великом стилу, пред хиљаду људи, овацијама посебно поздрављен он". "Његова последња премијера ''Зелена чоја Монтенегра'' стицајем околности одиграна је у манастиру Српске православне цркве изнад Будве. Нема случајности. Не знамо, не можемо разумети зашто се неке неправде дешаваја.

Можда ћемо их једног дана разумети", рекао је Радивојевћ. Према његовим рецима, срмт Живића је "огроман губитак за БДП", јер је отишао првак позоришта и његово "најпрепознатљивије лице". Живић је преминуо 14. октобра од последица корона вируса, а сахрана је предвиђена данас поподне на Новом гробљу у Београду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана