Ново свјетло на Нушића и Ћосића

Александра Маџар
Ново свјетло на Нушића и Ћосића

Бањалука - Ова књига произашла је из настојања да се прикажу књижевни домети које је у српској књижевности прве половне двадесетог века заузела тема Првог светског рата као кључног догађаја у овом периду.

Рекао је ово на промоцији књиге "Први светски рат у српској прози 1914 - 1941" Александар Саша Грандић који је и аутор овог јединственог примјера дјела које се бави овом темом.

Први сусрет са публиком књига је доживјела у уторак у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, гдје је Грандић и запослен и која је, наравно, са поносом подржала његов рад.

- Сматрамо да је неопходно понудити и ону врсту одговора који се налазе у фактографији и уметничким вредностима дела која су настала из пера непосредних протагониста свих кључних догађаја Првог светског рата - рекао је Грандић који је десет година детаљно истраживао о овој теми, како би је на најбољи могући начин представио читаоцима.

У истраживањима се, како каже,  ограничио на  круг ствараоца који су у романима, приповијеткама и драми, понудили своје виђење ратних догађаја, али који су поникли и радили у Краљевини Србији, затим у Краљевини Срба Хрвата и Словенаца, а потом у Краљевини Југославији.

- У корпусу српске књижевности посвећене Првом светском рату одабрали смо седам аутора, Нушића, Васића, Кракова, Петровића, Ћосића, Јаковиљевића и Божовића који се издвајају  не само уметничким квалитетом него историчношћу казивања те се преко њиховог дела у великој мери може сагледати и функција темпорене Први светски рат у српској књижевности  - објаснио је Грандић.

Настојао је, како је рекао, да свако дјело посматра засебно у контексту откривања, како се оквирно вријеме испољило у доменима конкретног дјела и који је његов индивидуални значај, како у поетичком систему аутора тако и у корпусу српске књижевности у Првом свјетском рату.

- Само парцијално на два места је цитатна поезија. Први цитат у књизи је цитат Гаврила Принципа који је урезао у затвору на робији: "Све овде пролази и време стоји, онај који жели да мре, нека живи", а други цитат или или култна пјесма, из које настаје поезија о Првом светском рату, а то је Душан Васиљев, "Човек пева после рата" - казао је Грандић.

О књизи је говорио и Лука Кецман, декан Академије умјетности у Бањалуци који сматра да је Грандић својим текстовима покушао да освијетли ауторе и један период њиховог стварања који је неправедно отишао у други план, када је у питању историја и теорија књижевности.

- Мислим да је Грандић, на врло добром путу да велика имена из наше књижевности осветли на потпуно други начин. Оно што је још јако добро, је чињеница да је књигу почео и завршио са Нушићем - казао је Кецман.

Изложба о Сарајевском атентату

У Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци отворена је изложба "Одјеци: европска штампа о Сарајевском атентату и јулској кризи" групе аутора, те приказан документарни филм "Сарајево 1914." У понедјељак увече промовисана су и књиге "Сарајево 1914" Владимира Дедијера и "Сарајевски атентат" Војислава Богићевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана