Нови роман књижевника Берислава Благојевића из Бањалуке: Интимна прича бумеранг генерације

Мирна Пијетловић
Нови роман књижевника Берислава Благојевића из Бањалуке: Интимна прича бумеранг генерације

Бањалука - Занимљиву и емотивну причу о пријатељству, граду на граници и љубави доноси нови роман књижевника Берислава Благојевића из Бањалуке под називом "Бумеранг", који ће се ускоро наћи пред читаоцима, као и на полицама књижара и библиотека.

Искрена, директна, актуелна, иронична и обогаћена горкастим хумором Благојевићева књига, која ће ускоро изаћи из штампе, дотиче многа питања из свакодневице припадника бумеранг генерације.

Написана препознатљивим стилом, ова књига представља интимну и специфичну шетњу кроз историју једног простора и судбине људи у њему.

- Романом "Бумеранг" желио сам да обрадим тему која је, по мом увјерењу, изузетно важна: шта се дешава с младим људима који су завршили студије, али су због разних околности били приморани да се врате у родитељске домове - истакао је Благојевић.

Књигу ће објавити Издавачка кућа "Пресинг" из Младеновца, а интересантан дизајн корица је дјело Братислава Костића из београдског "Ptroglyph" студија.  

Јунаци "Бумеранга" проводе дане у суочавању са неприлагођеношћу и безнађем, родитељским разочарањем и неразумијевањем, те потрази за љубављу и запослењем.

У разговорима се, каже овај књижевник, његови јунаци дотичу бројних актуелних питања као што су корупција, незапосленост, немогућност заснивања породице, депресија...

- "Бумеранг" је, између осталог, метафора сталног враћања на почетак и кретања од нуле. Осим овог социјално ангажованог дијела, књига такође садржи (траги)комичне и емотивне елементе. Љубав је приказана вишеслојно као љубав између мушкарца и жене, љубав према књигама, библиотекама и једном простору, љубав између пријатеља - појашњава Благојевић.

За разлику од романа "Тиши од воде", мјесто радње у "Бумерангу" је Благојевићев родни град, Брод.

- Брод је мој (сад већ и литерарни) завичај. Зато рукопис обилује интимним и аутобиографским елементима, што је у списатељском смислу било и оптерећујуће, али и изазовно - наглашава он.

Премда се радња одвија у садашњости, остало је довољно простора за скицирање историје града која је и занимљива и специфична.

- А кад се помену Брод и књижевност, неизоставно изрони име Воје Чолановића, коме сам у овом роману на одређени начин приредио мини-омаж - закључује на крају Берислав Благојевић.

Благојевић, иначе, поред прозе, пише и поезију, есеје и колумне, а интересантно је да је његова књига кратких прича "Револуционар" објављена као аудио-књига у издању Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, али и у електронском издању Књижевне радионице "Рашић" из Београда.

Промоције и планови

- Планирана је прва промоција у Београду, потом у Бањалуци и, надам се, у Броду. Уколико буде заинтересованости, можда ће "Бумеранг" бити објављен као аудио књига, или у електронској верзији. Што се тиче нових активности, покушаћу за сљедећу годину уобличити збирку прича, као и једну књигу за дјецу и одрасле, чији је главни јунак пас - најавио је Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана