Николић: Тома је наш најбољи филм од распада Југославије

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" био је глумац Радомир Николић који је говорио о томе како је било радити на филму "Тома" и са редитељем Драганом Бјелогрлићем, како је ушао у лик глумца Зорана Радмиловића и да ли га је нека сцена расплакала.

"Могу да кажем да свет није имао десет или више година овако добар филм. Пратим филмску индустрију и дуго ми се није десило да ме неки филм тако разбије, баш као јак ветар неки стари прозор", оцjeнио је Николић.

Према његовим ријечима, портрет пјевача и композитора народне музике Томе Здравковића (1938-1991) је најбоље Бјелогрлићево редитељско остварење, и "наш најбољи филм од Томине смрти и распада Југославије".

"Овај филм је уметност због тога што је мене променио професионално и приватно. Не осећам се исто после погледаног филма", нагласио је Николић. За улогу глумца Радмиловића (1933-1985) као боема, Николић је морао да разговара са људима који су га познавали, "какав је био кад изађе из позоришта, на путовањима, када га приведу у полицију, намерно само да би слушали његове шале и догађаје".

Уз то је пропушио и пустио велике бркове. Николић је истакао да је Бјелогрлић "врхунски глумац и редитељ", и да међу његове врлине спадају "фантастичан кастинг" за "Тому", и то што "воли глумце, зна шта хоће и има фантастичну екипу око себе".

Упитан да ли га је нека сцена посебно емотивно дирнула, Николић је рекао да се, између осталог, расплакао у тренутку када Тома (Милан Марић) каже својој супрузи да разбије чашу, гдје је Паулина Манов једним глумачким поступком "показала цијели живот једне жене".

Николић је од Здравковићевих песама као омиљену издвојио "Тужно лето" посто га сећа на служење војске, када је ју је "60, 70 пута" свирао као гитариста војног оркестра на прослави Нове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана