Ненад Грујичић: Пекић и Давичо у ризници сјећања

Цвија Мркоњић
Ненад Грујичић: Пекић и Давичо у ризници сјећања

Књига "Руку на срце" Ненада Грујичића, која се појавила у издању београдског "Службеног гласника", обухвата ауторова сјећања на сусрете са великанима српске књижевности, попут Бранислава Петровића и Борислава Пекића.

Објављено у библиотеци "Уметност и култура" и у колекцији "Пропланци есеја" дјело садржи и Грујичићеве полемике, есеје, записе и путописе.

- На 390 страница налазе се и текстови настали у периоду од 1982. до 2014. године, а објављивани су у "Гласу Српске", "Политици", "Вечерњим новостима", "Дневнику"... Читаоци имају прилику да сазнају како су изгледала моја "људикања" и са Душком Трифуновићем, Оскаром Давичом, Рашом Ливадом и многима другим писцима - казао је Грујичић, који је пјесник, прозаиста, есејиста, критичар и директор "Бранковог кола" из Новог Сада.

Аутор је многобројних књига и вишеструко је награђиван, а "Руку на срце" је његово тридесето дјело.

Казао је да се између корица ове књиге крију и успомене на доба када је био млади уредник у књижевном листу "То јест" на Филозофском факултету у Новом Саду.

- Подсетио сам и на проблеме који су тада настали због текстова који су, стицајем чудних околности, алудирали на Тита - испричао је Грујичић.

У овој књизи су и есеји о Дантеу Алигијерију, Франческу Петрарки, Вуку Караџићу, Петру Петровићу Његошу, Бранку Радичевићу, Лази Костићу, Јовану Дучићу, Мирославу Антићу, Бранку Ћопићу, Јовану Дучићу...

- За читаоце ове књиге припремио сам и седам есеја о песничкој речи, бесмртности поезије, слободном стиху, времену и смрти, читаности песника, таленту и греху, поезији, души… У циклусу "Варнице" има 20 полемичких текстова о различитим темама из књижевног и културног живота - казао је Грујичић.

Циклус "Баштина" посвећен је српској духовној традицији и листу "Бранково коло", који је објављиван од 1895. до 1914. године, као и крајишко-динарској традицији, колонистима у Војводини, ојкачи и бећарцу и Националном комитету за нематеријално културно насљеђе Србије.

Запажено мјесто у књизи имају и путописи из Њемачке и Румуније, као и есеји о библијској "Пјесми над пјесмама" и Божићу.

Квалитет

- Разуверавајући и разобличујући своје опоненте Ненад Грујичић успешно варира различите реторичке регистре и свуда је уједначено квалитетан - казао је књижевник Желидраг Никчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана