Народно позориште РС: Премијера комедије од које се срце цијепа

Александра Маџар
Народно позориште РС: Премијера комедије од које се срце цијепа

Бањалука - Аплауз без паузе трајао је дуго, толико да је публика већ почела да осјећа у длановима бол, а то осјећање је засигурно остало у онима који су допустили себи да виде истину на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта РС, гдје је премијерно изведена представа "Родољуб" (Чујеш ли, мама, мој вапај?) по тексту Војислава Савића.

Осам глумаца Народног позоришта РС у уторак увече снагом својих ријечи и покрета, брутално, без поштеде, оживјели су проблеме здравства, школства, војске, породице, позиције жене. Болесни хумор, изазивао је често смијех у публици, шок, невјерицу, можда чак и узбуђење које са собом носи истина. Најављујући премијеру, редитељ Слободан Перишић казао је да се за овај комад одлучио због кључног проблема у савременом свијету, самообожавања.

Комад показује једну потпуно ненормалну породицу, са искривљеним начелима и односима, на чијем челу је отац Родољуб, проклет због новца и моћи. Он плете мрежу од најгорих људских особина у којој је упецана цијела породица. Премијерно извођење у неким од посљедњих редова пажљиво је гледао и сам аутор текста, а судећи по осмијеху на његовом лицу послије неких реплика, могло се закључити да је задовољан начином на који је дјело постављено на сцену.

- Ова представа се појавила прије 18 година, а у Народном позоришту РС прославила је пунолетство. Што се мене тиче, најбоља врста комедије је она, када се смејете, а срце вам се цепа. То сам и хтео да постигнем са овим комадом, надам се да јесам - рекао је Савић и додао да је задовољан реакцијама публике.

За режију Слободана Перишића рекао је да испуњена занимљивим рјешењима што је представу издвојио од свих осталих које су постављали други редитељи.

- За разлику од већине који су ишли на прву лопту, да се људи смеју по сваку цену, Слободан је суптилније испричао причу која је црна и мрачна и успео да је изнесе на један ведар начин, што је велики успех за редитеља - нагласио је овај драмски писац.

У насловној улози Родољуба, као и у свакој која му се повјери, сценом је владао Бранко Јанковић.

- Волим тај правац, филмским термином дефинисан као италијански неореализам, који у суштини на духовит начин представља срж и све проблеме друштва. Тим трагом сам начињао и овај лик Родољуба.  Када публика гледа на прву, он је кловн, а у суштини је перфидна личност. Баш као што можете видјети у свакодневном животу потпуне кретене како вуку велике конце. Двострука игра ми је била на уму све време док сам радио - казао је Јанковић.

Нагласио је да је сигуран да ће ова представа имати дуг живот.

- Ако не буде имала и то је добра ствар, то ће значити да људи не желе да гледају сами себе - закључио је Јанковић.

Глумица Николина Јелисавац тумачи лик контроверзне медицинске сестре.

- Представа ће имати свој занимљив пут. Жанровски је за нас глумце врло захтјевна, мала сцена је у питању, публика је јако близу и врло лако може да се склизне са пута и претјера. Реакције јесу смијех, а порука је нешто сасвим друго - сматра она.

Изазов

Глумачки изазов и овај пут био је пред Златаном Видовићем, јер је поново глумио лик који на сцени ћути. Сада је то био Андрија, аутистични младић који има проблема са обуздавањем свог либида, а који је са психијатрије изашао у пратњи медицинске сестре да би био на излету са породицом.

- Он је само огледало односа у породици и кроз свој аутизам говори о њиховој раскалашности, експресији која не води никуд. Хтјели смо кроз лик Андрије и лик медицинске сестре да прикажемо контрапут ове фамилије - рекао је Златан Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана