Музичка разгледница отвара Дане Владе С. Милошевића

Мирна Пијетловић
Музичка разгледница отвара Дане Владе С. Милошевића

Бањалука - Април ће бити мјесец у знаку традиционалне манифестације "Дани Владе С. Милошевића", коју 16. пут заредом организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво РС.

Овогодишњи програм, који почиње данас у 12 часова на гробљу "Свети Пантелија", када ће студенти бањалучке академије уређивати гроб бањалучког композитора, трајаће све до 8. маја, а у њему ће учествовати, између осталих, студенти музичког, драмског и ликовног одсјека са 14 концерата, научних скупова, радионица, изложби и филмова.

Према ријечима декана бањалучке Академије умјетности Луке Кецмана, званично свечано отварање манифестације биће 16. априла у вијећници Банског двора Културног центра.

- Почињемо са програмом "Музичка разгледница БиХ 1878-1918" на којем ће дела Владе Милошевића изводити Маја Ачкар-Златаревић на клавиру, а модератор је Лана Паћука - најавио је Кецман.

Публику у просторијама Академије умјетности, Академије наука и умјетности РС, Народном позоришту РС, Дјечијем позоришту РС, Музеју РС и Музеју савремене умјетности РС очекује богат програм.

- Програм смо поделили у четири целине, а то је, пре свега, научни скуп, вече посвећено Влади С. Милошевићу, традиција на сцени, односно стручне радионице које ће водити етномузиколози и вече барокне музике - казао је Кецман и додао да ова манифестација враћа у јавност дјело Владе С. Милошевића.

Како је истакла продекан за наставу и међународну сарадњу Академије умјетности Санда Додик, ове године ће на научним скуповима, који ће бити одржани 17. и 18. априла на Академији, учествовати 81 стручњак из свих научних области у умјетности.

- Биће представљени радови из области музикологије, етномузикологије, музичке теорије и музичке педагогије, а признати научници долазе из земаља региона, са универзитета и Српске академије наука и умјетности у Београду - рекла је Додикова и додала да су радови посвећени, како Милошевићу, тако и нашој традицији коју покушавају да очувају и кроз научну област.

Оно што ће свакако бити занимљиво је гост из Лисабона из Португалије.

- Ријеч је о професору који је поријеклом из Велике Британије, али је у једном тренутку дошао у додир са православном духовном музиком, која га је инспирисала да компонује у духу православне литургијске музике - најавила је Додикова.

Руководилац музичког одсјека Академије Тимеа Хотић најавила је низ занимљивих концерата са нагласком на сарадњи са колегама из региона уз, наравно, концерте студената бањалучке академије.

- Поред тога што желимо да покажемо шта ми то радимо са нашим студентима када је музика у питању, занимљива ће бити музичка радионица о треми коју ће држати професор гитаре из Београда Вера Огризовић - најавила је Хотићева и додала да ће један од интересантнијих концерата бити онај 16. априла када ће колеге са сарајевске академије композицијама подсјетити на почетке извођења умјетничке музике у БиХ, а један од првих концерата је одржан управо у Бањалуци.

Генерални покровитељ манифестације је предсједник РС Милорад Додик, а медијски спонзори су "Глас Српске" и РТРС.

Опус

- Опус Владе С. Милошевића је огроман. Написао је 505 дела, од којих је трећина изгубљена, много дела се и не изводи, али ћемо ми у вечери посвећеној нашем композитору покушати вратити његово име и дело на прави пут. Биће то мултимедијално вече у којем ћемо изводити његова дела, али и осврнути се на његов живот. Представићемо његов вокални опус, композиције за децу, женски и камерни хор. Извршићемо ревитализацију његових дела, која су до сада била само у Музеју - најавио је предсједник Музиколошког друштва РС Саша Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана