Музеју Козаре у Приједору: Од цртежа до акварела на платнима

Снежана Тасић
Музеју Козаре у Приједору: Од цртежа до акварела на платнима

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору отворена је изложба радова чланова Удружења ликовних умјетника Приједора. Предсједник удружења Борис Еремић је рекао да је ово трећа, изложба на којој се публици представља 24 аутора, чланова удружења са 37 радова.

- То је један генерацијски и поетски пресјек, од најстаријих до најмлађих  чланова, тачније пресјек ликовне сцене града Приједора - истакао је Еремић.

Он је додао да је ријеч о њиховим најновијим радовима, који до сада нису излагани, а рађени су у разноликим техникама, од акварела, цртежа до скулптура и мозаика.

Изложбу је отворила начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Љиљана Бабић која је истакла да ово Удружење у претходне четири године, од када је обновљено, представља веома значајан спој генетике, памети, младости и искуства.

- С поносом говоримо да Приједор има 30 академских сликара и још десет студената на академијама, тако да ће град Приједор  и у наредном периоду помагати рад овог удружења како бисмо и убудуће остали град сликара, како смо то били стотину година уназад - казала је Бабићева.

Један од најстаријих излагача је сликар Драган Топић који је истакао да је задатак удружења да у наредном периоду привуче младе ауторе.

- Сама чињеница да смо се и у овим околностима  окупили  у овом броју и пред публику изнијели нове радове, знак је да опстајемо и да ћемо трајати - казао је Топић.

Селектор изложбе Милана Веиновић из Панчева у каталогу ове изложбе забиљежила је да је у културолошком  амбијенту  града Приједора специфична појава двије генерације које дјелују истовремено у својим различитим поетикама.

Изложба ће у Музеју Козаре бити отворена до 10. септембра.

Млади умјетници

Да младих чланова удружења ипак има, потврдила је и Наташа Крагуљ, дипломирани графичар којој је ово био први пут да излаже у Приједору.

- Почаствована сам и веома узбуђена што сам први пут у кругу приједорских умјетника и еминентних сликарских имена овог града и што су моје двије слике дио ове велике изложбе - казала је Крагуљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана