Мултимедијални умјетник Јан Фабр у фебруару долази у Београд

Tanjug
Мултимедијални умјетник Јан Фабр у фебруару долази у Београд

БЕОГРАД - Гостовање мултимедијалног уметника Јана Фабра у Београду обједињено је отварањем изложбе "Празник малих пријатеља" 21. фебруара у Народном музеју у Београду, извођењем монодраме "Ноћни писац" дан касније у Народном позоришту и објављивањем Фаброве треће књиге Ноћни дневник 1992-1993, најавили су из Културног центра Београда.

Јан Фабр ужива међународни углед једног од најиновативнијих и најсвестранијих личности савремене умjетничке сцене.

Тражећи и успостављајући везе између различитих дисциплина, отвара нове путеве и могућности интерпретација у областима визуелних уметности, позоришта и књижевности. Радови Јана Фабра излагани су на најзначајнијим међународним изложбама и у музејима, као што су Венецијански бијенале, Документа у Каселу, Бијенале у Сао Паулу, Лувр, Ермитаж.

Сарадња Јана Фабра са Културним центром Београда почела је 2011. године, умјетниковим учешћем на 52. Октобарском салону радом "И лет мyселф драин (дwарф)", инсталацијом у склопу које је била изложена слика Јована Поповића, "Портрет човека са фесом", из колекције Народног музеја.

Том приликом Фабр је чином поклањања свог рада иницирао оснивање колекције Октобарски салон, посредно утичући и на одлуке других умјетника да слиједе његов примјер.

Овом приликом уз организационо учешће Ангелос студија и позоришне трупе Трублејн из Антверпена, долазак Јана Фабра у Београд повезао је Културни центар Београда, Народни музеј у Београду и Народно позориште .

Изложба "Празник малих пријатеља" у Народном музеју, чији је кустос Јоана Де Вос, бави се темама које су фасцинирале Фабра као младог визуелног уметника.

Проучавајући свијет инсеката, почео је да ствара сопствени митски универзум усредсређен на живот и смрт, љепоту и ужас, крхкост и насиље, смртност и вјечност, крајности које важно место имају и у Фабровој позоришној умјетности.

Изложба "Празник малих пријатеља" је кључна за разумевање не само савременог визуелног стваралаштва Јана Фабра, већ и његовог позоришног и литерарног опуса.

Слично ентомологу, Фабр заправо биљежи, анализира и кометарише људске активности и емоције кроз серију цртежа, инсталација и скулптура "фантастичних инсеката".

Својим великим Позориштем Паукових глава са правим пауковима, симулира позориште живота, али не бележи оно што види код својих "малих пријатеља", већ у себи тражи слике које настају, остављајући исту могућност и посматрачу.

Главни медиј остаје машта.

"Празник малих пријатеља" постаје празник чула, а метаморфоза инсеката постаје симбол људског постојања.

Монодрама Ноћни писац у режији Јана Фабра, а у извођењу Слободана Бештића, биће изведена 22. фебруара на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду, реализује се на инцијативу Културног центра Београда, а у сарадњи са Народним позориштем у Београду и позоришном трупом Трублејн из Антверпена.

У едицији Културног центра Београда "Сам(а) свој покрет" биће објављена трећа књига "Ноћни дневник 1992-1998" у преводу Јелице Новаковић Лопушине и поновљена издања претходно објављених књига "Ноћни дневник 1978-1984" и "Ноћни дневник 1985-1991".

Реализацију пројекта су подржали Град Београд-Секретаријат за културу, Ангелос студио, Министарство културе и информисања Републике Србије.
 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана