Миша Блам добио улицу у Нишу

Agencije
Миша Блам добио улицу у Нишу

Скупштина Града Ниша усвојила је приједлог Нишвил џез фестивала да једна улица у граду понесе име истакнутог умјетника – контрабасисте, композитора, педагога и публицисте Михајла Мише Блама. Име Мише Блама понијеће некадашња Скопљанска улица која се налази у близини Симфонијсклог оркестра и Синагоге.

 

У образложењу које је Нишвил поднијео  Комисији за именовање улица и тргова Града Ниша, наведено је да је Миша Блам дао немјерљив допринос развоју џеза у Србији али и у Нишу – још од првих издања џез фестивала у Нишу осамдесетих година прошлог вијека па све до смрти 2015 године.

Михаило Блам је на Нишвилу био и учесник – музичар, композитор, водитељ трибина и програма, предавач на радионицама, а 2010. године је добио награду за животно дјело коју Нишвил додјељује најистакнутијим џезерима са ових простора.

Миша Блам који је стално понављао да „култура јесте скупа, али је некултура најскупља“ – био је човјек велике интелектуалне ширине и космополита који је, с обзиром на своје умјетничке квалитете, могао да живи било гдје у свијету. Он и јесте живио и радио на различитим меридијанима и био најбољи амбасадор своје домовине, али је увијек осјећао потребу да се врати у Србију и уради још нешто за промоцију  правих културних вриједности.

Вишедеценијски рад на прикупљању предмета и документације, Миша Блам је пар година прије смрти крунисао првом поставком „Музеја Џеза у Србији“, а аутор је и књиге „Џез у Србији 1927 - 1944“ у којој је објединио историграфске податке везане за почетке џеза на овим просторима. Добитник је многих признања, а уредбом Владе Србије добитник је посебног признања за допринос националној култури Србије.

Његова сестра, истакнута глумица Нада Блам, недавно је повјерила на чување Нишвил џез музеју део експоната везаних за џез у Србији, које је Миша Блам деценијама прикупљао.

Нишвил се нада да ће се и Мишин родни Београд на сличан начин одужити великом умјетнику, тако што ће једну улицу на његовом вољеном Дорћолу назвати његовим именом, када је већ пропуштено да буде сахрањен у алеји великана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана