Миљану Радојковићу »Чучкова књига«

Свјетлана Ђуричић
Миљану Радојковићу »Чучкова књига«

Хан Пијесак - Миљан Радојковић из Алексинца добитник је награде "Чучкова књига" за своју прву књигу поезије "Свеједно је - Све једно је" на седмој књижевној манифестацији "Чучкови књижевни сусрети" у Хан Пијеску.

Награду је Радојковићу у суботу уручила директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" из Хан Пијеска Озренка Ђурић-Радуловић, која је изразила наду да ће ово признање бити подстрек аутору за нови стваралачки замах. Новчани дио награде добитнику је уручио предсједник Скупштине општине Драган Лапчевић.
Предсједник жирија за овогодишњу награду Никола Теофиловић истакао је на манифестацији да је Радојковић лауреат који до сада највише личи на Чучка, а да се њихова сличност огледа у доживљавању писане ријечи као оружја побуне.

- Код њега нема отужног пјесничког самозадовољства сопственим талентом и позивом - казао је Теофиловић.
Лауреат Радојковић је рођен 1994. у Алексинцу, студент је Филозофског факултета у Нишу, а ово је његова прва самостална збирка поезије.
У оквиру седме књижевне манифестације "Чучкови књижевни сусрети" промовисан је трећи том дјела писца Бранка Чучка, који обухвата три засебне прозне цјелине.
Приређивач трећег тома Бранко Брђанин Бајовић рекао је на промоцији да се српска књижевност "највише богатила наплавима златног грумења са периферије језика и нације", гдје свој видни и значајан траг намеће Чучково укупно дјело.
Према његовим ријечима, Чучак је поодавно освојио посебно мјесто у савременом српском пјесништву, а романом "Ми се знамо од последњег дана" такво мјесто је осигурао и у српској романескној прози.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе РС и општина Хан Пијесак.

Пјесници

На манифестацији стихове су, између осталих, говорили пјесници Боро Капетановић из Бањалуке и Жељко Пржуљ из Источног Сарајева, а бесједу је казивао пјесник Драган Јовановић Данилов из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана