Миливоје Унковић, академик и сликар: Искреност чини аутора компактним и препознатљивим

Наташа Лазукић
Миливоје Унковић, академик и сликар: Искреност чини аутора компактним и препознатљивим

Вишедеценијски рад академика и сликара Миливоја Унковића уродио је 38. самосталном изложбом "Пут ка небу" која је инспирисана истраживањем универзалног односа човјек-простор-судбина. Свечано отворење изложбе ће бити у галерији Андрићевог института, 14. априла 2018. године, а трајаће до 30. априла.

Синтеза његових свеукупних дјела обликује онај тактилни доживљај универзалних људских судбина, кроз широк спектрум ликовних и технолошких рјешења. Широка је лепеза сликарских дјела и скулптура које су резултат вишегодишњег ослушкивања унутрашњих импулса и преиспитивања личног сензибилитета кроз одјеке прошлости, садашњости и будућности.

- Параметри у умјетности су врло широк појам. За разлику од неких савременијих концепата, моје стваралаштво је базирано на ликовним умјетностима које подразумијевају веома специфичне критеријуме и вредновања. Слично је као и у спорту, постоје различите дисциплине, могућности презентовања и контексти, а од свакога посебно зависи. Ја се бавим универзалним људским проблемима, а све је то само надовезивање на наше судбине - истакао је Унковић.

Добитник је седамнаест стручних и друштвених награда за свој стваралачки опус, године 2012. је примљен је у Академију наука и умјетности Републике Српске као дописни члан у радном саставу. Колективно је излагао на више од 300 изложби у земљи и иностранству. Од 1992. године живио је у Њемачкој као слободни умјетник, а 2011. године враћа се у Бањалуку гдје живи и ствара.

- Данас човјек мора бити веома информисан, али од његовог свеукупног односа према филозофији живота настаје и само стваралаштво. Мора да буде искрен, достојан себе и својих ставова, то је оно што чини аутора компактним и препознатљивим у односу на море неких других дјела, информација и аутора - рекао је Унковић.

Широк спектрум ликовних рјешења

- Изложба Унковићевих слика и скулптура је пример спектакла идејноестетског плурализма саобразног врхунској парадигми високе модерне, санираног у равни прокрченој снагом стваралачке воље хомогене свести ауторске личности. Та парадигма има двоструку резонанцу, дубоко у прошлости и далеко у будућности - рекао је Ђорђе Кадијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана