Међународни дан и Европска ноћ музеја у Републици Српској: Нове идеје императив будућности

Илијана Божић
Међународни дан и Европска ноћ музеја у Републици Српској: Нове идеје императив будућности

БАЊАЛУКА - Међународни дан и Европска ноћ музеја обиљежавају се данас у цијелом свијету, а овај велики датум вечерас ће бити прослављен и у музејима у Републици Српској.

Међународни дан музеја први пут је прослављен прије 44 године, а догађаји у вези са његовим обиљежавањем могу трајати дан, викенд или цијелу седмицу. Тема овогодишње манифестације “Будућност музеја: опоравак и поновно осмишљавање назначава промјене у раду савременог музеја те пружа могућност промишљања и креирања нових идеја и рјешења у такозваној новој стварности која је изазвана пандемијом.

У Музеју Републике Српске програм у част Међународног дана и Европске ноћи музеја почеће вечерас у 19 часова наступом ученика Института за модерно музичко образовање “Опус цонмусица - Музичка школа Бања Лука”.

- Манифестација ће бити свечано отворена изложбом акварела “Вибрантност у простору поља” академског сликара Бранка Јунгића, с почетком у 20 часова - навели су из Музеја РС.

Додали су да ће у оквиру ове манифестације, 22. маја у 13 часова, бити организована и комуниколошка радионица за дјецу.

Обиљежавање Међународног дана музеја у Музеју савремене умјетности Републике Српске биће у знаку подсјећања на 130 година од подизања зграде Старе аустроугарске жељезничке станице у Бањалуци, у којој се ова установа налази. Из МСУ РС су саопштили да је планирано да програм почне у 19 часова.

- Предавање професора Мирослава Малиновића, под називом “130 година здања Старе аустроугарске жељезничке станице”“ биће приређено у 19.30 часова. Предавању ће претходити концерт квартета труба Академије умјетности у Бањалуци, који ће бити одржан на платоу испред зграде Музеја - истакли су из МСУ РС.

Додали су да ће у четвртак, у 19 часова, бити организован посебан музејски изазов за дјецу.

- Малишане ћемо изненадити драмским вођењем кроз изложбу “Од Галерије до Музеја”, за које је задужен дјечији студио глуме “Деа Ника”. У питању је Међународни музејски ноћни изазов - #MuseumAtNightChallange, током којег ће бити снимљени краћи видеи, који ће бити презентована у оквиру #MuseumAtNight - саопштили су из МСУ РС и додали да је улаз на све догађаје бесплатан.

Музеј Херцеговине у Требињу с обиљежавањем Међународног дана и Европске ноћи музеја почео је 14. маја низом занимљивих манифестација, а у склопу програма данас ће бити организоване радионице “За будућност музеја”, које су намијењене најмлађима.

- Малишани из вртића “Наша радост” и чланови Удружења “Сунце нам је заједничко” из Требиња пренијеће нам своје жеље и нове идеје за наш музеј у будућности - саопштили су из Музеја Херцеговине.

У обиљежавању Међународног дана музеја прошле године је учествовало више од 37.000 музеја у око 158 земаља.

Ноћни изазов

Међународни музејски ноћни изазов – #MuseumAtNightChallange је нова музејска интернет платформа коју су покренули бројни европски музеји на иницијативу Музеја науке “Ле Пас” у Белгији. Идеја је да се са публиком на друштвеним мрежама подијеле кратки видео-записи и фотографије о дешавању у музејским институцијама током ноћи. Сваки музеј који учествује у овом програму “изазван” је од стране неког европског музеја са којим је сарађивао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана