Медаље за српске ратнице: Фотограф Павел Сурови награђен у Паризу

Гордана Копања
Фотографија из колекције “Трон“
Foto: Павел Сурови | Фотографија из колекције “Трон“

ПАРИЗ – Фотограф Павел Сурови из Кисача на свјетском такмичењу професионалних фотографа WPE "International Photography Awards" у Паризу освојио је двије сребрне и једну бронзану медаљу такмичећи се под заставом Србије.

Павел Сурови је сребрну медаљу у категорији модна фотографија (Fashion Beauty) добио за фотографију Анђела у русинској удајној ношњи, a по једну сребрну и бронзану медаљу за двије фотографије из колекције “Трон“ у категорији креативни портрети. Ријеч је о фотографијама српске самурајке из Призрена која чува Косово и Србију и темпларке из Кључа која чува хришћанство. 

-Поносан сам што представљам Србију на овако  престижном  светском такмичењу у професионалној фотографији. Ово је велики успех за Србију, српске и русинске народне ношње, али и моју креативност која је успела да прескочи локалне стероитипе, традиционалистички поглед на народну ношњу и креативне државне границе. Највише сам поносан на моје српске ратнице у народним ношњама и анђеле које сам створио јер су оставили утистке на жири. То је један нови свет Балкана између духовног и светског -  рекао је Сурови.

Радове је оцјењивао дванаесточлани жири. Своје радове на WPE такмичење је пријавило 9.759 професионалних фотографа из цијелог свијета.

-Жири је у коментарима написао да се види да поседујем фотографске вештине и способности, видљиву креативност и да даље наставим померати границе. Хвала Граду Новом Саду и Фондацији Европска престоница културе Нови Сад 2022 што су веровали у моју нову визију приказивања народних ношњи Балкана -  казао је Сурови.

Изложба "Трон" је ове године ексклузивно отворила манифестацију преузимања титуле Европске престонице културе 2022 у Новом Саду на православну Нову годину.  Сурови сматра да су награде у Паризу потврда његовог дугогодишњег рада, али и квалитета презентованих фотографија из колекције „Трон“.

-Ствараћу и даље, а  до краја године желим да припрепим књигу "Трон" штo треба да буде круна мог уметничког рада и виђења народних ношњи и једна презентација и визит карта народа Балкана. Циљ ми је да ове фотографије српских ратница отпутују на EXPO у Дубаи  - истакао је  фотограф.

Његов циљ је презентација оригиналних и аутентичних народних ношњи Балкана. Посегао је за новим, ексклузивним начином приказивања традиције и културе. Срж његовог умjетничког пута је, nagla[ava, космичkо поимање женске љепоте од прапочетка.

Павел Сурови је, иначе прошле године добио награду жирија на IBEFF фестивалу Етномоде у Русији у категорији модна фотографија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана