Магија театра испунила срца

Мирна Пијетловић
Магија театра испунила срца

Бањалука - Путовање кроз историју мађарског луткарства и представа Стивалаћо позоришта "Арето" из Италије "Добро јутро, госпођо Смрти" обиљежили су друго вече Међународног фестивала позоришта за дјецу, који тринаести пут заредом организује Дјечије позориште Републике Српске.

Позоришни умјетници, професори и врхунски мађарски луткари Јудит Цираки и Андраш Ленарт у бањалучком Музеју лутака представили су публици све чари позоришне лутке.

- Поријекло мађарских лутака датира још од шамана и самих почетака причања прича. Коришћене су у религијске сврхе, у проповиједима, као и у прослави Божића и Васкрса. У почетку нису биле намијењене дјеци, већ одраслима и коришћене су у едукативне сврхе - истакла је на промоцији у Бањалуци Јудит Цираки.

Андраш Ленарт, који је и редовни професор луткарства на Академији у Будимпешти, истакао је значај луткарских радионица, те нагласио да у Мађарској раде изузетни мајстори који својом спретношћу израђују величанствене лутке у разним техникама.

- Публика воли луткарске представе и радо посјећује позоришта. Нарочито су популарне наше представе за бебе са којима путујемо по цијелом свијету - истакао је Ленарт.

Из Музеја лутака, фестивалска магија се преселила на велику сцену Дјечијег позоришта, гдје је изведена представа "Добро јутро, госпођо Смрти" коју је режирао Лука Родела.

Глумачке креације су остварили Ана де Франћески и Микеле Мори, а прича прати прилично живахну старицу од 99 година која живи досадним животом на фарми са четири животиње.

Једног дана на врата јој закуца неочекиван гост. То је Смрт, стара госпођа са косом у руци која је дошла да изврши свој тужни задатак. Старица, иначе слабог слуха, помисли да јој је то стара пријатељица и позива је на чај. Тако почиње једно лијепо и необично пријатељство.

Интересантна сценографија и вјерно дочаране глумачке роле одушевили су бањалучку публику. Нарочито их је очарала универзалност теме и то што ликови не комуницирају на препознатљивом језику, него чудним звуковима и одјецима који доводе радњу до парадокса гдје су ријечи бескорисне.

Данас у девет и у 11 часова малишани могу да уживају у представи "Храбри кројач" Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина, у 17 часова биће одржана промоција књиге "Вјера у лутку" Едварда Мајарона и Агате Фрејер, а у 19 часова Државно луткарско позориште из Сливена из Бугарске одиграће представу "Патуљак дугог носа".

Жири

- Када је у питању оцјењивање представа, а у духу фестивалских манира, водићемо се критеријумима који одређују која је то најбоља представа у цјелини, па до редитељског наступа и организације представе. Поред глумачких елемената, у луткарским представа посебну пажњу обраћаћемо на ликовни аспект, као и на сценографију - рекао је члан жирија Младен Шукало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана