Магија Харија Потера у књизи и на сцени

Приредила: Александра Маџар
Магија Харија Потера у књизи и на сцени

Бостон - Млади чаробњак, главни јунак бестселера и хит филмова Хари Потер, враћа се у америчке и британске књижаре на љето, пошто ће бити објављен сценарио за представу која ће се играти у Лондону.

"Хари Потер и уклето дијете" приказује Харија Потера запосленог у министарству магије и оца троје дјеце, који се бори са прошлошћу која одбија да остане тамо гдје припада, открио је издавач "Scholastic Corp".

Комад је дјелимично написала Џоана Кетлин Роулинг, аутор књига о младом чаробњаку, а премијера дводијелне представе заказана је за 30. јул у Лондону.

" Scholastic Corp " је најавио да ће књига бити објављена 31. јула у САД и Канади, док ће "Littel Brown" истог дана издати тај наслов у Великој Британији.

Прво издање сценарија могло би да се разликује од онога што ће публика видјети на сцени, пошто је ријеч о специјалном издању са проба, док ће друго издање бити у складу са коначном верзијом текста представе, објаснио је "Scholastic".

Серијал од седам књига "Хари Потер" завршен је објављивањем дјела "Хари Потер и реликвије смрти" 2007, у којем је Потер коначно поразио свог непријатеља, злог чаробњака Лорда Волдемора.

Снимљено је осам филмова, пошто је посљедња књига екранизована у виду два наставка.

Књиге су преведене на 79 језика и продате у више од 450 милиона примјерака широм свијета, док су филмови зарадили више од седам милијарди долара.

Свијет чаробњаштва Џоане Кетлин Роулинг послужио је као инспирација за тематски парк у Орланду.

Идеја

- Прича је настала само зато што је права група људи дошла до бриљантне идеје како да се Хари Потер представи на сцени. Увјерена сам да ће публика једном када види представу "Хари Потер и уклето дијете" схватити зашто смо одлучили да причу испричамо баш на овакав начин - казала је Џоана Роулинг, аутор чувене чаробњачке саге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана