Мачак у чизмама исмијао људску глупост

Мирна Пијетловић
Мачак у чизмама исмијао људску глупост

Бањалука - Култна прича "Мачак у чизмама", која шаље снажне поруке о животу и начинима на којима свако на себи својствен начин долази до среће, испричана кроз редитељску нит Тодора Валова, а у сјајном извођењу ансамбла Дјечијег позоришта Републике Српске, отворила је у Бањалуци 15. међународни фестивал позоришта за дјецу.

Овогодишњи фестивал, поред изузетних представа које ће до 14. октобра извести 12 позоришта из девет земаља, протиче у знаку јубилеја - 60 година од извођења прве луткарске представе овог позоришта у Бањалуци.

- Иако немамо велике финансијске могућности, успјели смо у Бањалуку да доведемо дјечије представе из Србије, Пољске, Бугарске, Аргентине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Француске - рекао је на отварању фестивала у суботу увече директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић. 

Истакао је да фестивал из године у годину ужива све виши рејтинг и може да, по квалитету, парира европским и свјетским фестивалима. Након свечаног отварања, гдје је многобројна публика уживала у програму који је чинила изложба позоришних плаката, те наступи плесача и музичара, путања театарске магије је присутне смјестила у салу гдје је све било спремно за прво подизање завјесе у представи "Мачак у чизмама". Своје глумачке креације у овом комаду показали су: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић. Они су уз фантастичне лутке и ефектну сценографију, а коју је помно осмислила Стефка Кјувлијева, са сцене послали поруку како човјек не би требало да чека да му неко донесе срећу, него би требало сам да је нађе. 

Редитељ Валов изразио је задовољство екипом глумаца са којом је радио истичући да су показали изузетан таленат.

- Концепт представе није лак за извођење, али су глумци показали бриљантност и умијеће. Позната бајка Шарла Пероа на сцени оживљава као гротескни кабаре, који ће публику насмијати и провоцирати, док исмијава људску глупост, а требало би да буде и повод за дијалог дјеце и родитеља - рекао је Валов.

Данас на програму

Врата Дјечијег позоришта РС биће отворена већ у 9 часова када је на репертоару комад "Басне из сенке" Позоришта за децу Крагујевац. Представа "Кресиво" Позоришта лутака из Мостара играће у два термина у 16 и у 18 часова, док је реприза "Мачка у чизмама" најављена у 21 час.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана