Лутке испричале причу о храбрости

Мирна Пијетловић
Лутке испричале причу о храбрости

Бањалука - Прави јунак је онај који има храбрости да се суочи са својим страховима. Ово је порука луткарске представе "Није ме страх" у режији Људмиле Федорове, а коју су извели глумци Дјечијег казалишта "Бранко Михаљевић" из Осијека на Међународном фестивалу позоришта за дјецу.

Дјеца су у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци у даху пратила сваки покрет лутака које су вјерно дочарали глумци те заједно са главним јунаком Тином и његовим другом мачком кроз низ изазова побиједили страхове са којима се суочавао овај дјечак.

Одлична сценографија, свјетлосни ефекти и музички нумере на вјеродостојан начин су уз глумце "оживјели" фантастично израђене лутке па су дјеца врло лако могла да се смјесте у "кожу" маленог уплашеног Тина.

Брза радња и симпатичне доскочице нису дозвољавали да се дјеца преплаше приказаних страхова, већ да их доживе и још брже побиједе заједно са главним јунаком приче.

- Представа на поучан начин говори о страховима са којима се сусрећемо сви, не само дјеца. Порука представе је да треба да се суочимо са својим страховима како бисмо их превазишли. Једна од порука је и та да је сав тај страх у нашим главама и да се ми у ствари бојимо управо страха - казао нам је директор позоришта из Осијека Ивица Лучић.

Напоменуо је да дјеца чак и уживају да се на један шаљив начин и уплаше неких ситуација, а показало се да је ова представа баш оно што њима треба. Лучић је подсјетио и на чињеницу да је њихово позориште чест гост фестивала у Бањалуци, са којег су носили, како награде, тако и увијек лијепа искуства.

- Оно што сам успио да погледам, али и да прочитам, а на основу дугогодишње сарадње са организаторима фестивала, могу са сигурношћу да кажем да селекција представа и сам фестивалски програм има провјерен квалитет и изузетну вриједност - нагласио је Лучић.

Према његовим ријечима, овај фестивал обраћа велику пажњу на само луткарство, које је, по његовом мишљењу, у данашњем времену мало и потцијењено.

- Када говоримо о овој теми, не могу да не споменем и подсјетим на магију коју лутка доноси на сцену. Жеља ми је да ускоро направимо и једну луткарску представу за одрасле. Али, мораћемо на томе радити са различитих страна, како оних у продукцијском смислу, тако и оних у едукативном, јер наша одрасла публика има мноштво предрасуда када је у питању луткарско позориште за одрасле - закључио је Лучић.

Луткарска радионица

- Фестивали су одлична прилика да се деца на луткарским радионицама упознају са свим чарима које носи једна луткарска представа. Тако их учимо како од различитих материјала да израде лутке, те како на крају да их користе у представи. Овај пут смо изабрали причу "Три прасета". Искуства су нам дивна, деца су заинтересовано сарађивала, а научили су шта су то креације лутака, сценографија, костим, маска, те шта то значи одглумити и како се лутка креће - казала је водитељ радионице Татјана Паскаш из Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Данас на програму

Државно луткарско позориште Сливе из Бугарске извешће представу "Кресиво" у терминима од 9 и 11 часова. Представа "Бајка о рибару и рибици" Градског позоришта из Подгорице из Црне Горе на репертоару је у терминима од 16 и 18 часова, а у 17 часова фестивалска публика може да погледа комад "Камине", коју изводи позориште "Fouxfeuxrieuf" из Шинона из Француске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана