Љубиша Савановић за “Глас Српске”: Док паметнији буду попуштали имаћемо несрећан крај

Илијана Божић
Љубиша Савановић за “Глас Српске”: Док паметнији буду попуштали имаћемо несрећан крај

Ово је представа која има духа и шарма, неког “бањалучког штиха” који публика препознаје, као и ликове које играмо и који су постављени веома духовито. Поред њихових мана они су драги публици. Наравно, представа не би имала тежину да смо се задржали само на томе него има тај несрећан крај који упозорава и због којег публика одлази с кнедлом у грлу.

 

Казао је то глумац Љубиша Савановић у разговору за “Глас Српске” говорећи о представи “Цело тело ту ме боли” која ће сутра од 20 часова бити изведена 150. пут у Градском позоришту “Јазавац”. Овај комад рађен је у режији Николе Коље Пејаковића, а са Савановићем глуме Николина Фригановић и Велимир Бланић.

- Док паметнији буду попуштали и повлачили се имаћемо такве крајеве свуда око нас. Ова представа, као и ми глумци који играмо у њој, наилазили смо и на разне осуде јер је сматрана естрадном, јефтином, булеварском у најпогрднијем смислу те ријечи, али то је само говорило колико су ти који су осуђивали промашили поенту читаве приче - додао је он.

ГЛАС: С обзиром да је ово 150. извођење како из ове перспективе гледате на почетак рада на овом комаду, јесте ли очекивали да ће она бити играна оволико година?

САВАНОВИЋ: “Цело тело ту ме боли” јесте прва режија Николе Пејаковића у Градском позоришту “Јазавац”. Сарадњу смо почели у Народном позоришту РС на представи “Госпођа Олга” и након тога сам много радио с Кољом. У међувремену, добио сам позив да, колико могу, помогнем у раду “Јазавца” и позвао Николу да ради у “Јазавцу”. Да будем искрен, нисам од почетка разумио шта Коља хоће, а кад сам разумио нисам био сигуран да ћемо успјети, али моје повјерење у њега је било безгранично и ускочио сам у тај воз заједно с Николином и Вељом и ево нас на 150. извођењу представе која је постала заштитни знак “Јазавца”.

ГЛАС: Колико локална тематика ове представе превазилази границе с обзиром да сте имали гостовања изван Републике Српске?

САВАНОВИЋ: Нисмо имали проблем с разумијевањем представе од стране публике гдје год смо је играли. Свијет се глобално поклања чудацима и лудацима, воде нас неке персоне које прије изгледају спремне за озбиљне психијатријске прегледе, него за јавну сцену тако да су наши ликови још благо обојени у односу на ове. Свуда је слична мука притисла.

ГЛАС: Је ли нам заиста смијех једини излаз из свакодневице у којој владају глупост и бахатлук?

САВАНОВИЋ: Хумор је одговор на тај ригидни и хладни свијет који нема одговор на њега, јер не зна да се шали и смије. Посебно не на свој рачун. Глупост је постала модел понашања и општеприхваћена је. Тешко је борити се с њом и та борба захтијева стрпљење и снагу, али другог избора нема.

ГЛАС: Постоје ли неке анегдоте у раду с Николином Фригановић, Велимиром Бланићем и Николом Пејаковићем које можете подијелити с нама?

САВАНОВИЋ: Свака проба је била анегдота, свако играње је посебно и прошли смо много дивних тренутака заједно и у Бањалуци и на путовањима. У комаду има једна реченица која гласи: “Све го сељак влада овим градом!” која, као и све друго, кад се извуче из контекста представе може да се злоупотријеби. Кад је представа премијерно изведена оптужени смо од људи из тадашње градске власти да радимо за опозицију, што је наравно, било ван памети. Кад се промијенила градска власт неки од нових градских функционера су први пут дошли на представу и оптужили су нас за исто. Нажалост, и то говори колико је представа погодила тамо гдје треба и објашњава своју популарност међу публиком. Желио бих да захвалим нашој публици прије свега што је с нама ових осам година, ауторском тиму представе, као и Ањи Илић која је једно вријеме играла у представи улогу Стане Банане и свима који су нам помогли на овој и другим представама “Јазавца”.

Потребни добри комади

ГЛАС: Да ли нам је потребно више оваквих комада који ће нас насмијати, а у исто вријеме и натјерати да се замислимо над свијетом у којем живимо?

САВАНОВИЋ: Потребно нам је више добрих комада. Комада за које постоји разлог због којег се постављају на сцену и битно је да их раде људи који знају и имају шта да кажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана