Лингвистика у центру пажње

Александра Маџар
Лингвистика у центру пажње

Београд - Монографија "Лингвистика као србистика", истакнутог српског лингвисте Милоша Ковачевића, изазвала је велику пажњу на промоцији на београдском сајму књига.

Велики број професора и књижевника окупио се на штанду Републике Српске и с пажњом слушао занимљив говор Милоша Ковачевића о приступу проблемима књижевног и говорног језика.

- Књига "Лингвистика као србистика" показује како се из перспективе србистике могу видјети сви начини изучавања језика уопште - нагласио је Ковачевић.

Како каже, статус србистике, односно статус матерњег језика, у односу на све науке је врло специфичан на сваком филолошком факултету у свијету, јер се ту језик не учи него изучава и помаже учењу страних језика. Читаоци на штанду активно су учествовали у представљању овог издања, па је Ковачевић промоцију описао и као својеврсну трибину.

- Будући да страни језик изучавамо из перспективе матерњег језика, ова књига треба да понуди моделе концептуалног или методичног изучавања језика из перспективе језика уопште, а до тог језика може се доћи само преко матерњег - рекао је Ковачевић.

Објаснио је да сви који изучавају језике знају да је за књижевника најкомпликованије писати поезију на језику који није матерњи. 

Монографија "Лингвистика као србистика" прва је књига из едиције "Монографија и монографске студије", коју је покренуо Филолошки факултет у Источном Сарајеву.

- Годишње ће излазити двије или три књиге радова. Осим моје монографије, на сајму је представљена и "Метакогнитивна стратегија у настави" др Биљане Сладоје-Бошњак - додаје Ковачевић.

О значају ове монографије говорила је професор и лингвиста Миланка Бабић, која је објаснила да је и сам наслов књиге веома интересантан.

- Пошто сам читала све књиге Милоша Ковачевића, а објавио их је више од 20, мислим да ће ово бити једна од његових најцитиранијих књига - казала је Бабићева.

Према њеном мишљењу, књига је јако значајна јер у својим поглављима даје методолошке принципе израде научних радова, које је Ковачевић показао на примјерима својих радова у разним областима србистике као лингвистике.

На сајму су јуче представљена и издања Филозофског друштва Републике Српске, издавачке куће "Бесједа", Удружења књижевника Републике Српске, Завода за уџбенике Источно Сарајево и књига "Удари на Српску" Милана Љепојевића.

Промоције

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд представиће данас у 12 часова књигу есеја и критике "Забиљежено", а у 14 часова биће промовисани и романи награђени признањем "Златна сова" у издању Завода за уџбенике Источно Сарајево. Нова књига Стевке Козић-Прерадовић "Два неба", као и дјело "Сто једанаест" Зорана Костића, биће представљени у 16 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана