Лагуна издала “Узвишеност”, нови роман Дарка Тушевљаковића:

Бранислав Предојевић
Лагуна издала “Узвишеност”, нови роман Дарка Тушевљаковића:

БЕОГРАД - Нови роман књижевника Дарка Тушевљаковића под називом “Узвишеност” објављен је у едицији “Еклипса” издавачке куће “Лагуна”.

Тушевљаковић у њему дотиче теме које опсједају данашњег човека, природу и квалитет комуникације и односа међу људима, као и крхке границе између стварности и фантазије. У Београду сутрашњице, наизглед по свему налик садашњем, јунакиња романа живи без оца, проказаног писца који је прерано отишао, и са мајком која постаје сенилна старица. Нема искрене пријатеље, сталну везу и добар посао, а у себи још носи болне ожиљке из прошлости. Али када се панорама Београда промијени, када открије талас самоубистава и култ Сунчево племе који глорификује роман њеног оца, она ће се затећи растрзана између два свијета, оног који одлази у неповрат и новог који се убрзано рађа. Пред њом је неочекивани избор: да ли да се приклони свијету у којем су сви људи исти или оном у којем, захваљујући новом чуду технике званом Киндред, неки постају узвишенији од других?

- Роман “Узвишеност” стилски и тематски природно се надовезује на мој досадашњи рад, али се надам да врши и благи искорак у страну и унапред. То је роман смештен у неодређено сутра зато што је једино тако могуће осврнути се преко рамена ка садашњости и сагледати је са каквим-таквим одмаком. Данас је апсолутно све могуће и ниједна вест нас не може изненадити. Како, онда, да развијемо критички однос према било чему? Можда тако што ћемо, макар у књижевности, иступити корак напред - рекао је Тушевљаковић додајући да јунакиња “Узвишености” може бити било ко из наше околине, комшиница, колегиница, школска другарица - неко кога знамо, али са ким се из неког разлога не дружимо превише.

- Она има своје демоне, али многе ћете лако препознати и у себи. Живи у окружењу које такође познајете иако још не постоји. Оно садржи све што и наш свет, али је тамо још интензивније и искривљеније, и њен је задатак да се избори са тиме. Прогони је сећање на прерано отишлог оца, писца уништеног сопственим литерарним гласом, мучи је живот са дементном мајком, с којом никад није била довољно блиска, искушава је свет који се из корена мења, потпуно залуђен новим технолошким изумом… Стварност у њој и око ње се ломи и она нема избора осим да се суочи са прошлошћу и садашњошћу, а последично и будућношћу, како би преживела и спасла себе и своје ближње - рекао је писац.

Тушевљаковић каже да се у роману личне драме преплићу са глобалним, док обични људи траже своје мјесто и улогу у свјетским догађајима који неповратно мијењају њихову свакодневицу.

Биографија

Дарко Тушевљаковић је рођен 1978. у Зеници, БиХ. Прву причу објавио је 2002. године у регионалној антологији приређеној у сарадњи са УНЕСКО-ом. Године 2004. добио је награду “Лазар Комарчић” за најбољу новелу. Досад је објавио двије збирке прича: “Људске вибрације” и “Накнадне истине”, као и три романа: “Сенка наше жеље”, “Јаз”, “Јегермајстер”. Дјела су му се нашла у ужим и најужим изборима за НИН-ову, Андрићеву и “Виталову” награду. За роман “Јаз” добио је 2017. Европску награду за књижевност уз десетак превода на стране језике. Живи у Београду и ради као уредник и преводилац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана