Кустурици награда "Борислав Станковић" за комплетан књижевни опус

СРНА
Кустурици награда "Борислав Станковић" за комплетан књижевни опус

БЕОГРАД- Прослављени редитељ Емир Кустурица награђен је књижевним признањем "Борислав Станковић" које је добио за цјелокупан књижевни опус, одлучио је жири Манифестације "Борина недеља" у оквиру које се додјељује и признање Књижевне заједнице "Борислав Станковић".

Чланови жирија Слађана Јаћимовић, Александар Лаковић и Мило Ломпар једногласно је донио ову одлуку, образложивши да у Кустуричином приповиједању трагика балканских искустава и њихових изукрштаних свјетова добија снажан документарни и фактографски одзив.

Мирослав Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице "Борислав Станковић", рекао је да се "ситуације и ликови Кустуричине прозе, мали и скрајнути људи, потиснута патња њихових живота, која каткад добија хуморни одзив у уметничком доживљају, заумни језик и сугестије призора и слика могу пронаћи у традицијској линији српске књижевности коју репрезентативно представља дјело Боре Станковића".

"Утолико је природније да награда са именом писца Нечисте крви припадне Емиру Кустурици", навео је Михаиловић.

Књижевна награда "Борислав Станковић" установљена је 1992. године, а међу лауреатима су Милорад Павић, Светлана Велмар Јанковић, Радован Бели Марковић, Драгослав Михаиловић, Милован Данојлић и Момо Капор.

"Борина недеља", коју организује Књижевна заједница, почиње 24. марта, а биће одржана у Врању и у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана