Кустурица: Сљедећи филм носиће назив „Злочин без казне“

СРНА
Кустурица: Сљедећи филм носиће назив „Злочин без казне“

БЕОГРАД - Прослављени српски режисер Емир Кустурица најавио је да намјерава да се бави интерпретацијом руских књижевних класика и да ће му сљедећи филм, инспирисан чувеним романом Фјодора Михајловича Достојевског, носити назив "Злочин без казне".

Кустурица је навео да би тај филм био комбинација чувених романа "Идиот" и "Злочин и казна".

"Све земље прогреса, па и Русија, пролазе кроз фазу великих душевних ломова и великих промена", рекао је Кустурица за ""Раша Тудеј Балкан".

Он је истакао да би волио да адаптира роман "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова, при чему би се фокусирао на лик Понтија Пилата.

Током панел дискусије на Фестивалу младих у Сочију Кустурицу је један од учесника питао да ли га интересује да снима филмове који би се бавили Црном Гором, на шта је чувени редитељ одговорио "да је то од Петра Великог био један јуначки народ" и да би се могао снимити "један страшан филм о црногорским хајдуцима".

"То би била права тема. Хајдуци, који су и револуционари, и криминалци, и добри очеви и мужеви, и све што то подразумева. Тако да, зашто не? У оном кршу, оном белом камену који рефлектује светлост боље него било где другде на планети, и где постоји историја јуначка, би могао да се направи филм", рекао је Кустурица.

Он је додао да је јуначка Црна Гора у међувремену доживела разне трансформације, али је остала и српска, што је врло значајно, јер јој то даје аутентичну и оригиналну димензију.

"Црна Гора данас живи неки лажни европски живот, и бојим се да је од тих ЕУ и НАТО програма све даље од себе", рекао је Кустурица и појаснио да унутрашња и спољна политика удаљава Црну Гору саму од себе.

Кустурица је роман "Пребивалиште" Захара Прилепина оцијенио једним од најбољих романа на свијету, поручивши да Русија треба да се "фокусира на сопствену културу".

Српски редитељ је нагласио да Русија има добре услове за развој културе и да Руси треба да снимају руске филмове, а не да се угледају на Холивуд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана