Компјутер довршава Бетовенову Десету симфонију

Srna
Компјутер довршава Бетовенову Десету симфонију

Посебан компјутер довршава Бетовенову Десету симфонију, пошто је велики композитор у својој биљежници прије смрти 1827. године оставио тек неколико нота, односно само почетак симфоније.

Тим музиколога и програмера настоји да доврши дјело уз помоћ вјештачке интелигенције, уочи 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена.

"Напредак је импресиван иако компјутер мора још много тога да научи", наводи Кристина Зигерт, шеф архива у Бетовеновој кући у његову родном граду Бону.

Зигертова вјерује да би Бетовен одобрио идеју, јер је и сам био иноватор, подсјећајући на његове композиције за иструмент који производи звукове вјетра и за удараљке.

Она тврди да тај рад неће утицати на Бетовеново музичко насљеђе, јер га нико неће сматрати дијелом његовог опуса.

Међутим, Бери Купер, британски музичар и музиколог, који је сам осмислио могући први став те симфоније 1988. године, сумња у резултат компјутерског компоновања.

"Чуо сам кратки одломак. Није звучао ни изблиза као увјерљива реконструкција онога што је Бетовен намјеравао", наводи Купер, професор са Универзитета Манчестер и аутор неколико дјела о Бетовену.

Симфонију коју ради компјутер биће изведена 28. априла наредне године у Бону, гдје ће бити одржана централна свечаност за у част Бетовена, који је обиљежио период романтизма у класичној музици, наводе генције.

Бетовен је почео да ради на Десетој симфонији док је писао Девету, која укључује славну "Оду радости".

Међутим, убрзо је одустао од Десете симфоније, остављајући само неколико забиљешки и нацрта прије него што је умро у 57. години.

"Дојче телеком", који спонзорише пројекат, нада се да ће користити сазнања за развој технологије попут препознавања гласа.

Прве верзије симфоније, које прави комјутер, биле су превише механичке и фразе су се исувише понављале, али ове верзије обећавају више, каже тим који ради на симфонији.

Бетовен, један од највећих свјетских композитора свих времена, омиљен је у Њемачкој толико да је обавеза припреме годишњице његовог рођења уписана у коалициони споразум 2013. о оснивању владе.

Година прославе почиње већ 16. децембра, јер се вјерује да је велики композитор тада рођен. У склопу прославе, биће отворена његова кућа музеј у Бону, након обимних радова на обнови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана