Ко је Лука Кецман, кандидат за декана Aкадемије умјетности у Бањој Луци

Александра Рајковић
Ко је Лука Кецман, кандидат за декана Aкадемије умјетности у Бањој Луци

БAЊA ЛУКA - Приједлог Вијећа Aкадемије умјетности у Бањој Луци да нови декан ове установе буде Лука Кецман изазвао је бурна реаговања студената и професора, као и културне и научне јавности Републике Српске.

- Како је могуће да неко ко је студирао 18 година буде први човек Aкадемије и даје пример свима, а понајвише студентима. И како је могуће да то буде неко ко прети студентима, вређа их и њихове професоре. Да ли је могуће да перјаница наставницима буде неко ко на Одсјеку за глуму предаје предмет треће категорије и није из наше струке, јер је професор српског језика и књижевности - рекао је доцент на бањолучкој Aкадемији умјетности Жељко Митровић.

Познато је да је републички просвјетни инспектор Драгутин Драгојевић у свом рјешењу из јуна ове године наложио да се Лука Кецман са још 10 асистената и професора искључи из наставно-научног процеса због низа неправилности у њиховом раду. Парадоксално је да су га колеге са "црне листе" и подржале и помогле му да добије највише гласова.

Митровић се запитао ли је могуће да Лука Кецман, који никада није полагао пријемни испит из области умјетности и није стручно изучавао Нушића, Стерију и Ковачевића буде декан Aкадемије умјетности.

Ванредни професор на Aкадемији умјетности Ненад Бојић оцијенио је скандалозним приједлог да Лука Кецман буде нови декан Aкадемије. 

Он каже да се залаже да се ова груба грешка ургентно исправи и да се демократском процедуром изабере нови декан, човјек од угледа и части.

- Лука Кецман је постао асистент на Aкадемији умјетности са 40 година, а законом је регулисано да асистенти могу бити они до 35 година. Је ли могуће да нас све Кецман учи реду и поретку, кад је учинио, по мом мишљењу, највећи прекршај на Aкадемији. Предавао је студентима, а није имао право на то, јер је био асистент. Фалсификовао је потпис Радована Кнежевића, потписујући се као "Р.К.", због чега је против њега тадашњи декан Милорад Буцо Кењаловић покренуо дисциплински поступак - испричао је Митровић.

Митровић сматра да је за будућег декана изгласан најпроблематичнији човјек који се хвали непризнатом школом.

- Декан Aкадемије не треба да буде најгори међу нама. Поставља се питање докле смо дошли и куда ово води. Како да будемо бољи део БиХ са Луком Кецманом. Он је човек који је последњи на листи Народне радикалне странке на локалним изборима, а предложен је за првог на Aкадемији - закључио је Митровић.     

Ненад Бојић сматра да приједлог за новог декана Aкадемије умјетности дубоко нарушава углед ове високошколске установе, али и Универзитета уопште.

Заслуге

- "Новопечени" доцент Лука Кецман заслужује да лети са Aкадемије. Међутим, он је предложен за новог декана - рекао ванредни професор Aкадемије умјетности Ненад Бојић. 

Без искуства    

- Лука Кецман није погодан кандидат за декана бањолучке Aкадемије умјетности. Декан ове установе требао би бити неко са више искуства, а не Кецман који је постао доцент на Aкадемији прије два месеца - каже асистент на бањолучкој академији умјетности Владимир Ђорђевић.        

**************

Против Кецмана покренут дисциплински поступак

**************

Инспектор наложио да се Лука Кецман искључи из наставно-научног процеса

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана