"Кестенбург" отвара врата у "Ноћи театра"

Александра Глишић
"Кестенбург" отвара врата у "Ноћи театра"

БАЊАЛУКА - Манифестација "Европска ноћ театра БиХ 2019" биће одржана 16. новембра у 14 градова са 26 програма.

Бањалучани ће имати прилику да те вечери присуствују отварању Фестивала студентских позоришта "Кестенбург", који ће бити отворен концертом хора "Вива вокс" у 18 часова у Банском двору.

- Народно позориште Републике Српске већ десет година, колико се одржава "Европска ноћ театра" у БиХ, учествује у овој манифестацији. Ове године наше позориште неће имати представу на матичној сцени, јер ће ансамбл бити на турнеји у Србији. На вече обиљежавања "Ноћи театра" представа "Злочин и казна" биће изведена у Вршцу на Међународном фестивалу позоришне класике "Вршачка позоришна јесен" у Народном позоришту "Стерија" - рекао је Александар Матрак из Народног позоришта Републике Српске. 

Координаторка "Ноћи театра" за БиХ Мерима Хандановић подсјећа да се ова манифестација одржава десету годину заредом у БиХ.

- Традиционално позоришта своја врата отварају треће суботе у новембру. И ове године учествује 11 земаља: Хрватска, Словачка, БиХ, Црна Гора, Словенија, Србија, Аустрија, Холандија, Чешка, Бугарска и Белгија. Ове године на нивоу БиХ пријављено је 19 учесника, који ће направити значајан помак и показати колико је заправо театарска умјетност важна. Биће изведено 10 представа, а у програму су и промоције књига, изложбе... – казала је Хандановићева, напомињући да је 16. новембар Међународни дан толеранције.

Извршни продуцент "Европске ноћи театра БиХ" Денис Кржарић истиче да је значајно што су домаћа позоришта дио ове европске манифестације.

Додао је да ће ове године централна манифестација бити у Зеници, гдје ће бити премијерно бити изведена представа "Отело" Виљема Шекспира, у режији Нине Николић и копродукцији Босанског народног позоришта Зеница, Македонског народног театра Скопље и Перипетија продукције Скопље.

Фестивал у Власеници

У оквиру "Ноћи театра", од 14. до 17. новембра, биће одржан и Фестивал драмског стваралаштва Власеница. Поред промоције и афирмације културних садржаја, фестивал има за циљ умрежавање различитих позоришних трупа из цијеле земље, као и подстицање и јачање критичког мишљења код младих. Подршку фестивалу пружа Културна сцена "Мале ствари" Требиње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана