Језик тврђи од сваког бедема

Александра Глишић
Језик тврђи од сваког бедема

Бањалука - Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?

Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта ти је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се.

Дио је ово "Завештања језика" Стефана Немање на које су јуче подсјетили на свечаности поводом обиљежавања Европског дана језика у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци. "Завештање" су говорили ученици  бањалучке Основне школе "Свети Сава".  

На иницијативу Савјета Европе у Стразбуру 26. септембар је 2001. године проглашен Европским даном језика. Тај дан се обиљежава ради скретања пажње јавности на лингвистичко богатство Старог континента, као и на потребу учења страних језика како би се у већој мјери цијенила вриједност и предности различитих култура.

Национална библиотека Српске под покровитељством Министарства просвјете и културе РС девету годину обиљежава овај празник језика.

- Као и претходних година, почетком септембра смо расписали конкурс за основне школе. Ученици су требали да осмисле лого или слоган за обиљежавање овог дана, а награде су стигле у виду бесплатног годишњег или полугодишњег учења страног језика - каже библиотекар Љубица Милекић.

Богат програм манифестације јуче је у библиотеци обухватио сајам језика, радионице и предавања.

- Без знања матерњег језика нереално је учити страни језик. Наша манифестација отворена је наступом на српском језику и свакако своје ријечи не треба да мијењамо ријечима из страних језика - нагласила је Милекићева.

Да језичко благо треба брижљиво да чувамо истиче и лингвиста Милорад Телебак.

- Народа нема без језика. Српски језик угрожавају и институције и појединци. У предмету који се зове српски језик и књижевност, српски језик се готово и не учи осим у основној школи и то је све. У средњој школи ђаци уче углавном само књижевност - рекао је Телебак. 

Сматра да велику улогу у његовању језика треба да имају школе.

- Све нам је важније од језика. Треба учити стране језике, али прво морамо да добро знамо матерњи - поручио је Телебак.

Манифестација "Европски дан језика и култура" одржана је јуче и у Београду, у парку на Студентском тргу, с циљем да што више становника Србије упозна различите језике и земље у којима се они говоре.

Богатство језика

Европа је богата језицима - постоји их више од 200 и још их се више говори међу грађанима чије су породице поријеклом са других континената. Лингвисти то истичу као важан ресурс који треба признати, користити и његовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана