Јанко Врачар, кустос Музеја РС: Средњовјековне тајне српских земаља

Мирна Пијетловић
Јанко Врачар, кустос Музеја РС: Средњовјековне тајне српских земаља

Бањалука - У модерном добу, када је цјелокупна популарна култура често базирана на идејама из доба витештва западног свијета, а филмска и литерарна продукција епске фантастике се осврћу на мотиве херојства средњег вијека, изложба "Доба витештва" коју припремамо публици откриће многе тајне средњовјековних српских земаља.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" виши кустос историчар Јанко Врачар, који у Музеју Републике Српске припрема велику изложбу која у свом фокусу има развој хладног и ватреног оружја у периоду од 12. до 16. вијека, на простору средњовјековних српских земаља и југоисточне Европе.

- На овај начин биће допуњена знања о овој историјској тематици, путем најрепрезентативнијих предмета витешког доба, оклопа и оружја, поготово мачева. У Музеју Републике Српске изложбу "Доба витештва - оружје и оклопи средњовјековних ратника" можемо очекивати почетком љета - најавио је Врачар.

Према његовим ријечима, ученицима основних и средњих школа биће приређен програм вођења и музејских часова, материјалима који ће им приближити витешку симболику са простора средњовјековних српских земаља.

- Најмлађи посјетиоци ће добити одговоре на њима интересантна питања о томе како су се то њихови вршњаци у средњем вијеку спремали за витешке церемоније - истакао је Врачар.

Намјера изложбе "Доба витештва", каже Врачар, је да публици скрене пажњу и на моралне кодексе у историји, те причама из витешког доба промовише очување исконских вриједности у модерном добу.

- У овом амбициозном пројекту, који је намијењен како стручној тако и широкој публици, тематика средњовјековног витештва биће приказана путем тродимензионалне грађе, оружја и оклопа витезова - средњовјековних ратника, а у току је и припрема каталога - открио је неколико детаља Врачар.

Као "чувар" историјских збирки, Врачар је надлежан за живот музејских предмета који датирају из периода од 12. до 16. вијека, али његова надлежност обухвата и Реферат за историју од 1878. до 1941. године.

Тако је ових дана окончана реконструкција историјског одјељења сталне изложбене поставке уношењем експоната из тематске изложбе "Велики рат 1914".

Фотографија

Између осталог, за сталну поставку кустос Врачар је посјетиоцима обезбиједио и атрактивну, ретуширану урамљену фотографију краља Александра Обреновића и Драге Машин са њиховог вјенчања 23. јула 1900. године. Фотографија је већих димензија, а као слика је била продавана Србима у Аустроугарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана