Изложба Тајане Дедић-Старовић ускоро у Банском двору: Одрастање приказано у фотографијама

Миланка Митрић
Изложба Тајане Дедић-Старовић ускоро у Банском двору: Одрастање приказано у фотографијама

Bањалука - Одувек ме је интересовала човекова природа, његови инстинкти, импулси, свест и како сви ми функционишемо у простору и времену. То је и један од разлога због којег се бавим фотографијом.

Временом сам схватила да највише инспирације црпим из своје личности и њених различитих аспеката, па је то разлог зашто сам одлучила да изложбу поделим на овај начин, а мислим и да ће публици бити интересантније. 

Испричала је ово за “Глас Српске” фотограф Тајана Дедић-Старовић, чија изложба “Знакови одрастања” ће бити отворена у сриједу у 19 часова у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Поставка је раздвојена у три цјелине, које обухватају ид, его и супер-его.

- Не очекујем од публике никакво посебно предзнање из психологије, изложбу ће моћи сасвим успешно да доживе и без тога. Циљ је да представим процес одрастања и сазревања кроз радове, како се мој доживљај реалности мењао и шта ме је мотивисало у одређеним периодима. Ова паралела са три аспекта личности је само додатак, не лајтмотив изложбе - навела је Дедић-Старовић.

Када је ријеч о посматрању поставке као нечега у чему може најбоље да се пронађе слобода, ауторка је нагласила индивидуалност поимања слободе, стављајући акценат на то да свако слободу мора да доживи индивидуално.

- Мени је најважније да публика, сваки појединац у мојим радовима открије неку своју слободу и своју истину. Далеко смо онолико колико сами себи (не) дозвољавамо. Када бисмо посматрали ширу слику поимања слободе, људи се све више отварају, ослобађају и себе “пуштају” све више - казала је Дедић-Старовић. 

Објаснивши да је провокација и стварање ефекта шока једна од њених мотивација приликом старања, нагласила је да не очекује нужно наведени шок код публике. 

- Људи су поприлично “стиснути” и најчешће нису у складу са самим собом, већ под великим утицајима притисака околине. Када се сусретну са нечим што је ван њихове зоне комфора, они се шокирају. Често волим да се нашалим како ме увек интересује (из уметничке перспективе) шта се дешава у туђем дворишту или у туђој спаваћој соби и поприлично сам транспарентна у вези са тиме. Апсурдно је да је то нешто сасвим нормално у нашој култури, да сви знамо шта се дешава код комшије, али се то крије и не говори се о томе јавно. Онда, када их нешто асоцира на откривање те истине, људи се збуне - навела је Дедић-Старовић.

Када је ријеч о медијима којима се служи приликом стварања, Дедић-Старовић је нагласила да су јој најдраже промјене током стварања. 

- Најдражи ми је онај тренутак када потпуно уобличим идеју, осмислим је до детаља, а затим кренем у рад и у току самог рада је мењам. Та промена је нешто супер, јер значи да мозак и машта функционишу како треба. Такође волим рад са моделима и другим сарадницима, јер ме све више инспирише управо тај проток разних енергија и различитих перспектива - објаснила је Дедић-Старовић.

Додала је да очекује да ће овом изложбом да још више приближи свој рад посјетиоцима.

- Ова изложба ми је заиста битна, иако је ово моја трећа самостална изложба, некако је доживљавам поприлично озбиљно и мислим да ће бити најзрелија до сада, шта год то значило. Очекујем да свој рад још више приближим публици и да се разбију неке баријере, ако постоје - додала је Дедић-Старовић.

 

Планови

Када је ријеч о будућим плановима, нагласила је да је код ње процес стварања константан. 

- Код мене се увек нешто ради и увек сам у неком процесу. Планирам да се још више посветим видео-форми, већина планираних пројеката иде у том смеру, али наравно и да завршим још неколико фотографских пројеката који већ неко време чекају прави тренутак - рекла Дедић-Старовић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана