Изложба књига фонда руског зарубежја Александар Солжењицин

Агенције
Изложба књига фонда руског зарубежја Александар Солжењицин

Бањалука - На Филолошком факултету бањалучког Универзитета вечерас је отворена изложба 300 књига из руског језика, историје, филозофије, богословије и умјетности које је фонд Дома руског зарубежја "Александар Солжењицин" из Москве донирао овој високошколској установи.

Координатор Фонда за балканске земље Татјана Иринархова рекла је да се ова организација брине о очувању културних вриједности руске емиграције, те помаже организацијама које проучавају руску културу у иностранству.

Она је додала да Фонд од 1995. године реализује програм подршке библиотекама у Русији и иностранству који подразумијева и донирање вриједних књига о историји ове земље, културном насљеђу руске емиграције, издања из филозофије, богословије, умјетности, те рјечника и приручника за учење руског језика.

Декан Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Младенко Саџак рекао је да дониране књиге говоре о руском народу и његовом односу према ријечима, али и према знању.

Након изложбе, професор Московског државног универзитета и књижевник Алексеј Варламов одржао је предавање о савременим тенденцијама у руској књижевности, уз представљање прича руског нобеловца Солжењицина.

Отварању изложбе присуствовали су студенти и професори бањалучког Универзитета, ректор Станко Станић, те представници руске Амбасаде у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана