Изложба Асоцијативни свијет Наташе Јованић: Потреба за комуницирањем путем графика

Александра Маџар
Изложба Асоцијативни свијет Наташе Јованић: Потреба за комуницирањем путем графика

Бањалука - Посјетиоце који дођу на изложбу "Асоцијативни свијет" академског сликара Наташе Јованић очекују графике које су настале током протекле двије године, на мастер студијама.

Поставка се отвара вечерас у 19 часова у Банском двору Културном центру у Бањалуци, а Наташа је за "Глас Српске" испричала да су радови изведени комбиновањем различитих графичких техника и сваки лист носи своју причу која је такође дио цјелине.

Јованићева је дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци, ликовни смјер, одсјек за графику, у класи проф. Горице Милетић Омчикус, послије чега 2013. године уписује мастер студије, такође на Академији.

Током стварања, како каже, највише се водила потребом за комуницирањем, како са самом собом тако и са човјеком, свијетом и простором који га окружује.

- Настојала сам да створим једну атмосферу која ће донекле представити мој доживљај данашњице - објаснила је млада умјетница.

За свој таленат награђена је првом наградом за графику коју додјељује Академија умјетности 2012. године и треће студентске награде на VII "EX YU" конкурсу за графику, 2013. године у Београду.

- На изложби ћу представити 22 графике, настале у претходне двије године, током мастер студија - додаје сликарка.

Када је ријеч о младим умјетницима у Републици Српској и њиховом представљању на умјетничкој сцени, Јованићева сматра да је њима најтеже.

- Ствараоци нису у могућности да се озбиљније позабаве темом умјетности, када морају да се окрену егзистенцијалним стварима. Процес тог опоравка прилично дуго траје, но вјерујем да се ипак у свему томе уочи и препозна квалитет и рад - каже Наташа.

Она закључује да је Бањалуци потребно више активних мањих излагачких простора да би што више различитих умјетничких пракси било доступно на увид и промишљање.

- Самим тим бисмо добили и већу комуникацију са публиком, а и међу умјетницима - закључила је Јованићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана