Изложба 3+1 у Музеју РС: Поставком закорачили у нови изложбени простор

Александра Маџар
Изложба 3+1 у Музеју РС: Поставком закорачили у нови изложбени простор

Бањалука - Изложба слика и графика "3+1" у оквиру које су представљена дјела бањалучких сликара Бошка Вукојевића, Зорана Егића, Миле Средојевића и Михаила Раките отворена је у У Музеју Републике Српске.

Овом поставком у сриједу увече, оживљен је и нови изложбени простор на радост умјетника свих генерација.

- У Музеју Републике Српске отвара се једна нова галерија која ће дати могућност младим умјетницима да покажу шта знају, те да се представе бањалучкој и широј публици - истакао је министар просвјете и културе Дане Малешевић отварајући изложбу.

Директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић рекла је да Музеј има добар простор и сталну поставку за изложбе, те гостујући и ауторски салон.

- Показало се да је мали изложбени салон у којем је  отворена изложба "3+1"изузетан по визури и свему што може да понуди - сматра Пувачићева.

Посебност ове изложбе налази се и у чињеници да су ови признати умјетници ишли заједно у Учитељску школу, а много пута су већ заједно и излагали, па су се, како каже Бошко Вукојевић из тих разлога одлучили за овако неформалан назив. Академско школовање Вукојевић наставља у Новом Саду, а Егићу и Средојевићу се на сарајевској Академији придружује и Михаило Ракита. Четири деценије послије ова четири умјетника  и даље бране "високу културу" и значајно утичу на развој ликовних умјетности и умјетничких оријентација.

- Ова изложба, за коју је рецензију написао професор др Младен Шукало, биће својеврстан омаж, 40 година нашег стваралачког рада - рекао је Егић.

Истакао је да је нови изложбени простор одлична прилика да своја дјела представе умјетници који до сада нису могли да излажу у другим излагачким просторима.

- Када је ријеч о изложби "3+1", ради се искључиво о штафелајном сликарству, за којег баш и нема мјеста у неким другим просторима - казао је Егић који је добар дио свог живота посветио педагошком раду, али се трудио да не запостави оно стваралачко у њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана