Иван Негришорац пјесник: Поезија не губи смисао у 21. вијеку

Александра Глишић
Иван Негришорац пјесник: Поезија не губи смисао у 21. вијеку

Бањалука - Задатак песника је да покаже да има шта да каже савременицима, а то ће моћи да учини једино уколико буде одговарао на изазове времена у којем живи. Чврсто сам уверен да поезија у нашем времену и те како има смисла, али све то морамо показати и доказати управо у сусретима са публиком.

Овако размишља Иван Негришорац, једно од најзначајнијих имена савременог српског пјесништва, чија ће нова књига "Чтенија" бити промовисана вечерас у 19 часова у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.

- Књига "Чтенија" садржи изабране песме из свих мојих претходних збирки. Ово је други избор из мог песничког стваралаштва, а претходни, под насловом "Прилози", појавио се 2002. године. У међувремену су ми се догодиле три књиге ("Потајник", 2007; "Светилник", 2010; "Камена чтенија", 2013) које су имале изузетно добру рецепцију у књижевном животу, а покупиле су  приличан број награда - каже пјесник и тврди да читаоци у његовој новој књизи могу да нађу оно највредније што је у пјесништву до сада остварио.

Овај поета може да се похвали признањима као што су "Змајева" награда, "Жичка хрисовуља", награде "Бранко Ђопић", "Раде Драинац", "Ђура Јакшић", "Грачаничка повеља"...

- Значај награда је веома велик јер су оне некакав оријентир писцу у његовим лутањима и напорима да нађе што потпунију песничку формулу за сопствено животно искуство. Истовремено, за писца је јако важно да не поверује наградама баш до краја него да очува креативну сумњу у све оно што је створио. Само из такве сумње родиће се у писцу нова, обновљена потреба да открије неке нове путеве и да настави да истражује самога себе и свет око себе - сматра Негришорац.

Сусрет са читаоцима

- Често сам наступао у Републици Српској, али углавном у функцији представљања Матице српске и њених подухвата, као и у оквиру критичких коментара на промоцијама дела мојих колега, песника и приповедача. Представљао сам и као песник на неким фестивалима и групним песничким програмима. Ово је прва промоција моје књиге у Српској, па сам прилично знатижељан у погледу исхода сусрета са читаоцима - каже Иван Негришорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана