Италијански стрип аутор Марчело Манђатини за “Глас Српске”: Загор је херој од крви и меса

Бранислав Предојевић
Италијански стрип аутор Марчело Манђатини за “Глас Српске”: Загор је херој од крви и меса

Да бисте постали члан “Бонелијевог” особља, морате прво имати истинску страст према цртању и “Бонелијевим” ликовима, затим непрестано цртати сваки дан, покушавати да учите из најбољих епизода и никада не одустати од покушаја. У суштини, то је само 20 година читања и цртања, и ту сте међу људима уз чије сте стрипове одрасли.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” Марчело Манђатини, један од најпознатијих аутора славног стрип јунака Загора, додајући да није имао превише проблема да се прилагоди раду на овом стрипу иако је каријеру почео радећи историјске (“Filippo Mazzei”, “Il Diavolo Biabnco” и научнофантастичне стрипове (“Area 51”) који су давали доста цртачке слободе. Манђатини је један од учесника четвртог Међународног салона стрипа који ће од 8. до 10. октобра бити одржан на тврђави Кастел.

Рођен је у Пеши 1971. године. Завршивши умјетничку школу у Луки приближио се свијету стрипа учешћем на неколико конкурса “Пјерламбики” у мјесту Прато. Током 1992. године похађа неколико школа стрипа. Од 1995. године је члан Удружења стрипа у Луки, захваљујући којем објављује своје прве радове. Од 2003. године члан је ауторског тима који црта за најчувенијег италијанског стрипског издавача “Серђа Бонелија”. Данас је један од незаобилазних и најпродуктивнијих цртача популарног Загора.

- Загор је лик од 60 година коме треба да приступите са поштовањем које заслужује. Сами по себи долазимо до тога да се морају поштовати нека правила како не би била нарушена његова суштина. За мене није проблем имати мање слободе док је цртам јер ми је част бити члан Загорове екипе и апсолутно је вриједно труда - каже један од најбољих и најпопуларнијих “Бонелијевих” аутора млађе генерације.

ГЛАС: Да ли имате своје фаворите међу епизодама о Загору и међу цртачима који су током шест деценија радили на њему?

МАНЂАТИНИ: Моји омиљени Загор умјетници су, наравно, Галијано Фери, као човјек који је поставио темеље комплетне саге овог јунака и који је велемајстор овог заната, затим Мауро Лауренти због динамике и Валтер Вентури због ефикасности. Изабрати неку омиљену епизоду међу стотинама нацртаних је немогућа мисија за било којег обожаваоца, али када морам изабрати неки наслов, то би била епизода “Америчка одисеја”, која у себи носи све што волим код Загора.

ГЛАС: Шта је осим стрипа као умјетности утицало на Вас као аутора и колико су генерално важни ти ванжанровски утицаји на једног цртача?

МАНЂАТИНИ: Осим стрипова, ту је биоскоп кроз гомилу жанрова, од вестерна преко кримића до фантастике и хорора. Такође, неки писци су ме инспирисали у цртању, од авантуристичких и историјских романа до аутора који су писали путописе и репортаже. Прије “Бонелија” радио сам на пројектима ван жанра и мислим да су веома важни да пронађете свој стил и подигнете своју компетенцију.

ГЛАС: Шта је по Вашем мишљењу, као човјека из ауторске екипе, тајна Заговоре дуговјечности и опстанка без обзира на промјене?

МАНЂАТИНИ: Тајна Загоровог шездесетогодишњег постојања је у томе што је вишестран и сложен лик који понекад побјеђује, а понекад губи, као и сва људска бића, и прихвата своју грешку увијек покушавајући да је поправи дајући све од себе.

ГЛАС: Сам Загор, осим Италије, највећу популарност стекао је на простору Балкана, гдје се мање или више сматра за “домаћи стрип”, а пошто добро познајете ово подручје и људе, шта мислите да је разлог Загорове популарности у овом региону?

МАНЂАТИНИ: Тајна Загорове популарности на Балкану је да је Загор мали херој који се бори против великих непријатеља у име правде и добрих принципа. Мислим да је то особина која је цијењена у овим земљама које сам прилично добро упознао након што сам барем осам или девет пута дошао на Балкан.

ГЛАС: Радили сте неколико епизода “Дампира”, били сте илустратор за “Драгонера”. Када бисте имали прилике, којег бисте још “Бонелијевог” јунака вољели да цртате?

МАНЂАТИНИ: Осим “Драгонера” и “Дампира”, цртао сам и стрипове “Адам Вајлд”, “Натан Невер” и “Марти Мистерија”. Након што завршим своју тренутну причу о Загору, вратићу се Мартију Мистерији. Од оних које нисам радио, а да могу, волио бих да нацртам Текса и Дилана Дога.

ГЛАС: У занатском смислу које цртачке алате и технике користите и колико Вам просјечно времена треба да направите једну таблу стрипа?

МАНЂАТИНИ: Цртам на традиционалан начин, маркерима и четкицама, дајући привилегију доброј читљивости странице са стриповима и њеној прегледности. Важим за брзог цртача, пошто нацртам једну цијелу страницу за дан и по.

ГЛАС: Знамо да “Бонелијев” цртачки ритам не оставља много слободног времена, колико данас стижете да читате и шта је на Вас оставило посебан утисак?

МАНЂАТИНИ: Понекад читам стрипове, али и романе и есеје. Заправо немам времена за друге публикације осим “Бонелија”, само за наруџбе и мале повремене радове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана