Italijanski strip autor Marčelo Manđatini za “Glas Srpske”: Zagor je heroj od krvi i mesa

Branislav Predojević
Italijanski strip autor Marčelo Manđatini za “Glas Srpske”: Zagor je heroj od krvi i mesa

Da biste postali član “Bonelijevog” osoblja, morate prvo imati istinsku strast prema crtanju i “Bonelijevim” likovima, zatim neprestano crtati svaki dan, pokušavati da učite iz najboljih epizoda i nikada ne odustati od pokušaja. U suštini, to je samo 20 godina čitanja i crtanja, i tu ste među ljudima uz čije ste stripove odrasli.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Marčelo Manđatini, jedan od najpoznatijih autora slavnog strip junaka Zagora, dodajući da nije imao previše problema da se prilagodi radu na ovom stripu iako je karijeru počeo radeći istorijske (“Filippo Mazzei”, “Il Diavolo Biabnco” i naučnofantastične stripove (“Area 51”) koji su davali dosta crtačke slobode. Manđatini je jedan od učesnika četvrtog Međunarodnog salona stripa koji će od 8. do 10. oktobra biti održan na tvrđavi Kastel.

Rođen je u Peši 1971. godine. Završivši umjetničku školu u Luki približio se svijetu stripa učešćem na nekoliko konkursa “Pjerlambiki” u mjestu Prato. Tokom 1992. godine pohađa nekoliko škola stripa. Od 1995. godine je član Udruženja stripa u Luki, zahvaljujući kojem objavljuje svoje prve radove. Od 2003. godine član je autorskog tima koji crta za najčuvenijeg italijanskog stripskog izdavača “Serđa Bonelija”. Danas je jedan od nezaobilaznih i najproduktivnijih crtača popularnog Zagora.

- Zagor je lik od 60 godina kome treba da pristupite sa poštovanjem koje zaslužuje. Sami po sebi dolazimo do toga da se moraju poštovati neka pravila kako ne bi bila narušena njegova suština. Za mene nije problem imati manje slobode dok je crtam jer mi je čast biti član Zagorove ekipe i apsolutno je vrijedno truda - kaže jedan od najboljih i najpopularnijih “Bonelijevih” autora mlađe generacije.

GLAS: Da li imate svoje favorite među epizodama o Zagoru i među crtačima koji su tokom šest decenija radili na njemu?

MANĐATINI: Moji omiljeni Zagor umjetnici su, naravno, Galijano Feri, kao čovjek koji je postavio temelje kompletne sage ovog junaka i koji je velemajstor ovog zanata, zatim Mauro Laurenti zbog dinamike i Valter Venturi zbog efikasnosti. Izabrati neku omiljenu epizodu među stotinama nacrtanih je nemoguća misija za bilo kojeg obožavaoca, ali kada moram izabrati neki naslov, to bi bila epizoda “Američka odiseja”, koja u sebi nosi sve što volim kod Zagora.

GLAS: Šta je osim stripa kao umjetnosti uticalo na Vas kao autora i koliko su generalno važni ti vanžanrovski uticaji na jednog crtača?

MANĐATINI: Osim stripova, tu je bioskop kroz gomilu žanrova, od vesterna preko krimića do fantastike i horora. Takođe, neki pisci su me inspirisali u crtanju, od avanturističkih i istorijskih romana do autora koji su pisali putopise i reportaže. Prije “Bonelija” radio sam na projektima van žanra i mislim da su veoma važni da pronađete svoj stil i podignete svoju kompetenciju.

GLAS: Šta je po Vašem mišljenju, kao čovjeka iz autorske ekipe, tajna Zagovore dugovječnosti i opstanka bez obzira na promjene?

MANĐATINI: Tajna Zagorovog šezdesetogodišnjeg postojanja je u tome što je višestran i složen lik koji ponekad pobjeđuje, a ponekad gubi, kao i sva ljudska bića, i prihvata svoju grešku uvijek pokušavajući da je popravi dajući sve od sebe.

GLAS: Sam Zagor, osim Italije, najveću popularnost stekao je na prostoru Balkana, gdje se manje ili više smatra za “domaći strip”, a pošto dobro poznajete ovo područje i ljude, šta mislite da je razlog Zagorove popularnosti u ovom regionu?

MANĐATINI: Tajna Zagorove popularnosti na Balkanu je da je Zagor mali heroj koji se bori protiv velikih neprijatelja u ime pravde i dobrih principa. Mislim da je to osobina koja je cijenjena u ovim zemljama koje sam prilično dobro upoznao nakon što sam barem osam ili devet puta došao na Balkan.

GLAS: Radili ste nekoliko epizoda “Dampira”, bili ste ilustrator za “Dragonera”. Kada biste imali prilike, kojeg biste još “Bonelijevog” junaka voljeli da crtate?

MANĐATINI: Osim “Dragonera” i “Dampira”, crtao sam i stripove “Adam Vajld”, “Natan Never” i “Marti Misterija”. Nakon što završim svoju trenutnu priču o Zagoru, vratiću se Martiju Misteriji. Od onih koje nisam radio, a da mogu, volio bih da nacrtam Teksa i Dilana Doga.

GLAS: U zanatskom smislu koje crtačke alate i tehnike koristite i koliko Vam prosječno vremena treba da napravite jednu tablu stripa?

MANĐATINI: Crtam na tradicionalan način, markerima i četkicama, dajući privilegiju dobroj čitljivosti stranice sa stripovima i njenoj preglednosti. Važim za brzog crtača, pošto nacrtam jednu cijelu stranicu za dan i po.

GLAS: Znamo da “Bonelijev” crtački ritam ne ostavlja mnogo slobodnog vremena, koliko danas stižete da čitate i šta je na Vas ostavilo poseban utisak?

MANĐATINI: Ponekad čitam stripove, ali i romane i eseje. Zapravo nemam vremena za druge publikacije osim “Bonelija”, samo za narudžbe i male povremene radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana