Хорска елита на “Златној вили”

Снежана Тасић
Хорска елита на “Златној вили”

Приједор - На Међународном фестивалу хорова “Златна вила”, који ће се 8. и 9. маја одржати у Приједору, наступиће девет хорова из седам земаља.

Потпредсједник Организационог одбора фестивала Љиљана Бабић потврдила је да ће овогодишњи фестивал бити у знаку 15 година фестивала хорова и 130 година хорског пјевања у граду Приједору.

- “Златна вила” је респектабилни фестивал хорова којим се одржава традиција хорског пјевања коју је прије 130 година почело Пјевачко друштво “Вила” - казала је Бабићева.

Она је истакла да фестивал и ове године доводи реномиране хорске пјеваче, а с обзиром на то да је ријеч о јубиларном фестивалу биће свечанијег карактера.

- На отварању ће наступити домаћи хор Српског православног црквеног пјевачког друштва “Вила” и хор “Вилењак”, састављен од дјеце предшколског узраста - рекла је Бабићева.

У двије фестивалске вечери публици ће се представити реномирани хорски пјевачи - Академски певски збор “Тоне Томшич” Универзитета у Љубљани из Словеније, хор “Гортинија”, “Гевгелија” из Македоније, Хрватско пјевачко друштво “Калник” из Крижеваца, Дјевојачки хор “Евмолпеја” из Пловдива из Бугарске, Ријечки коморни збор “Вал” из Ријеке, Новосадски камерни хор, из Србије, КУД “Иво Лола Рибар” из Београд, хор “Кантика Летиција” из Злина из Чешке и хор “Риго вертикале” из Трентина у Италији.

Наступ хорова оцјењиваће стручни жири у саставу предсједник Даринка Матић-Маровић из Београда, те Владимир Крањчевић из Загреба и Светислав Божић из Београда.

Према пропозицијама, хорови су обавезни да у свом двадесетминутном наступу изведу пет композиција припремљених за фестивал - дјело старог мајстора, савремено дјело из 20. вијека, дјело једног српског и једног домаћег аутора, као и дјело по слободном избору.

Покровитељ овогодишње “Златне виле” је град Приједор, који је за ову манифестацију буџетом предвидио 50.000 КМ, а организатори очекују средства и од Министарства просвјете и културе РС. Овом манифестацијом уједно ће почети и низ свечаности којима се обиљежава 16. мај, Дан града Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана