Градско позориште Јазавац: Премијера Брачног пара отвара Заплет 07

Александра Маџар
Градско позориште Јазавац: Премијера Брачног пара отвара Заплет 07

Бањалука - Љето је на измаку, а с јесени се приближавају и многа културна дешавања. Позоришта отварају своја врата премијерама нових представа, а такав је случај и у Градском позоришту "Јазавац".

Послије више него успјешне сезоне и одличних представа које су привукле многобројну публику, креативна екипа "Јазавца" на својим даскама припрема нови комад "Брачни пар". Комад ће режирати једна од најбољих редитељки своје генерације у Србији Ђурђа Тешић.

Умјетнички директор овог театра Љубиша Савановић за "Глас Српске" открио је неке детаље о новој представи, глумцима, али и Међународном позоришном фестивалу "Заплет 07" који се са нестрпљењем ишчекује и чији ће почетак означити управо премијера овог комада.

Иако је прерано говорити о томе шта тачно очекује публику која дође на премијеру "Брачног пара", Савановић објашњава да радња прати двоје младих људи који су у вези и који имају различите погледе на брак те преиспитују своје ставове према институцији брака.

- Свједоци смо да људи скоро ништа не доживљавају озбиљно, обавезујуће и битно па се тако односе и према браку. Наравно, као што је наша публика и досад навикла, и овај пут све је упаковано у једну комичну обланду, али и топлу људску причу која ће заинтересовати сваког младог човјека који је некад размишљао о браку - казао је Савановић.

Први пут на сцени "Јазавца" своје глумачке креације показаће глумица Сњежана Штикић која ће својим талентом "освјежити" салу "Јазавца", а публика је имала прилику да је гледа на даскама Народног позоришта Републике Српске.

- Сњежана Штикић је једна од глумица млађе генерације која својим квалитетом успјешно крчи свој пут. Женама је много теже него мушкарцима у позоришту. Оне имају мање шанси, а самим тим и права на грешку. Ипак, мислим да Бањалука има завидан број добрих глумица те да су женски ансамбли за нијансу бољи од мушких. Сњежана је већ радила са Ђурђом Тешић и направила сјајну улогу у представи "Женидба и удадба" у Народном позоришту РС - објаснио је Савановић.

Њен партнер у овој представи је глумац Дјечијег позоришта РС Александар Бланић који је већ играо у неколико представа Градског позоришта "Јазавац".

- Без обзира на то што је већ сарађивао са нама, и Александру је ово нови изазов и, како сам каже послије првих проба, дивно искуство. Посебно нас радује што је са нама једна од најбољих редитељки своје генерације у Србији Ђурђа Тешић која је диван и посебан човјек и сарадник. Њене представе се са великим успјехом играју на многим сценама у Србији и, што је најбитније, све имају дуг вијек - нагласио је Савановић.

Осврнуо се и на прошлогодишњи "Заплет 06" који је захваљујући невјероватној радној енергији глумице и једног од оснивача овог позоришта Драгане Маријћ поставио неке нове стандарде на домаћој позоришној сцени.

 - Одржаћемо фестивал и ове године. Нажалост, све је мање оних који су спремни да помогну и ја бих искористио и ову прилику да позовем све оне који могу да се укључе у реализацију фестивала и да заједно будемо што бољи домаћини. Што се програма тиче, поред наше представе која ће отворити фестивал, очекују нас још четири гостујуће представе у конкуренцији које су различите, интересантне, хит представе у срединама из којих долазе и у којима имамо прилику да видимо шта и како раде млади људи из окружења. По мени, још је боља селекција него прошле године - нагласио је Савановић.

Студио "Јазавац"

- Студио "Јазавац" је, по мени, најплеменитија мисија нашег театра. Завршни испити су нам донијели невиђену радост младих људи који похађају нашу Школу глуме и говора. Прошле године смо имали око 120 полазника студија, а ове очекујемо и више. Поносни смо и на дјецу која су чланови студија у којем се креативно изражавају и на наше предаваче који им несебично преносе знање. Упис за сљедећу годину је у току и презадовољни смо одзивом - каже Љубиша Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана