Градишка: Драма Кумови на чекању

Милан Вујић
Градишка: Драма Кумови на чекању

Градишка - Представа "Кумови" по драмском тексту Душана Ковачевића неће бити премијерно изведена на јесен у продукцији Град позоришта из Градишке, јер локална власт није подржала овај пројекат.

Комад по истоименој Ковачевићевој драми требало је да доживи градишку премијеру у оквиру манифестације "Градишка јесен", али је изостала новчана подршка из општинског буџета. Захваљујући представи "Генерална проба самоубиства", такође рађеној по тексту Душана Ковачевића, градишким глумцима отворена су врата београдског Звездара театра гдје су наступили пред многобројном публиком.

Директор Град позоришта Адмир Мешић рекао је да су драму "Кумови" бесплатно добили од Ковачевића, што је велика част, пошто је ријеч о аутору антологијских текстова по којима су рађени бисери југословенске и српске кинематографије. Осим тога, комади овог књижевника много пута су са успјехом оживљени на позоришним сценама.

- Комплетна продукција нашег позоришта протеклих година била је јако успјешна, а једна од најзахтјевнијих представа била је "Генерална проба самоубиства" која нас је одвела на сцену београдског театра - казао је Мешић.

Напомиње да су ријетка позоришта која драмске текстове добијају на поклон, а посебно дјела аутора попут Ковачевића.

- Ауторска права за "Кумове" Ковачевић нам је дао на основу извођења "Генералне пробе самоубиства". Међутим, извјесно је да општина Градишка нема слуха за рад нашег театра, па ћемо морати да ставимо тачку на шест година активног рада, бар на неко вријеме - навео је Мешић.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности општине Градишка Дане Малешевић каже да због лоше финансијске ситуације и слабог пуњења буџета не могу да обезбиједе новац за "Кумове".

- Са начелником Градишке Зораном Латиновићем договорено је да премијеру представе одгодимо за сљедећу годину - казао је Малешевић.

Признања

Град позориште је претходних сезона премијерно извело и представе "Луда лова", "Аудијенција", "Неке дјевојке" и "Не играј на Енглезе". Глумац овог театра Драшко Видовић који води омладинску секцију каже да је главни циљ да се што више младих афирмише и да врате публику у позориште. Он је до сада режирао три представе за Омладински студио Град позориште, а ријеч је о комадима "Покондирена тиква", "Наша деца" и "Гроздана на зрну бибера". На фестивалу у Лакташима "Нашој деци" припало је специјално признање, а "Покондирена тиква" добила је исти третман на смотри у Бугојну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана